sofia2go вземи останалата храна от ресторант с отстъпка
Светослава и Деница

Всяка останала порция от ресторант, вече има втори шанс

Сиси и Дени Сименонови (да, сестри са), основават sofia2go – платформа, която цели да осигури пазар за добрата храна, останала непродадена в ресторантите, хотелите и хранителните обекти на намалена цена.

Още през 2016 г. започнахме да градим общност от ценители на кулинарията, която днес наброява над 7000 съмишленици в Instagram и Facebook. Екипът ни е движен от любовта към храната и откриването на нови места за хапване в столицата. Вярваме, че палитрата от кулинарни обекти на София добавя огромна стойност към качеството на живот в града и желаем да развиваме бранша. През годините тествахме различни бизнес модели за Sofia2Go, но когато приятел, живеещ в Швейцария, ни сподели, че ползва подобна платформа ежедневно, знаехме, че искаме да направим нещо сходно за България. А в близко бъдеще сме амбицирани да репликираме модела и в други страни от Източна Европа, където се разхищават големи количества годна храна.

За момента е активна само платформата, но ще имат и приложение, което ще бъде готово през лятото. Планират да бъдат и първата платформа, в която ще се предлагат обедните менюта на ресторантите на едно място и то с отстъпки.

sofia2go намалена храна от ресторант

в България ежегодно се изхвърлят огромни количества храна.

Според статистиката, в боклука отиват над 100 млн. порции годишно, което е средно около 7 на ден от ресторант… Хранителните отпадъци допринасят изключително много за вредните въглеродни емисии и замърсяването на околната среда. В допълнение, проблемът с разхищаването на хранителни продукти, особено в развиващите се пазари в Европа, е непопулярен и сред основните ни цели е да запознаем обществото с него и възможните екологични, а и икономически последици, които води със себе си. 

Темата за намаляване на хранителните отпадъци и foodtech като сектор са все по-привлекателни за предприемачите и знаем, че още няколко екипа са в процес на разработка на подобни решения и в България. Местните доставчици на храна също са ни конкурент, но вярваме, че можем да ги догоним с гъвкавост и доказан модел, в който взимаш храната си веднага и на добра цена.

sofia2go намалена храна от ресторант
shutterstock

как работи sofia2go

Обектите могат да продават продукти, които са планирани за деня, обедното или вечерното меню, но не са закупени до определен час. Потребителите поръчват през онлайн платформата и вземат храната oт място.

екип и инвестиция

Засега с екипа bootstrap-ваме и разчитаме на най-верния първоначален инвеститор на всеки предприемач – Friends, Family & Fools. 🙂

Сиси е съосновател и CEO, идеолог, и двигател на общността на Sofia2Go. Дени е съосновател и CSO, партньорства, продажби, набиране на инвестиции. Те двете са базирани в София и работят от betahaus, на light план. Останалата част от екипа са във Варна:

Калоян Косев – CTO, с няколко успешни стартъпа зад гърба си; Горан Стоянов – CPO и какво ли още не; Теди Иванова – техният маркетинг гуру; Тео Теодосиев – стратег и съветник на екипа.

+ Съмишленици – трудно ще е да бъдат изброени всички, подкрепили идеята досега с безплатен труд, съвети и насоки, но те си знаят кои са и екипът им благодари! 

Следвай ги за ежедневна информация. И да ти е вкусно!

или във facebook групата им.