С наближаването на betapitch sofia vol. 2 решихме, че ще е полезно и вдъхновяващо да ви припомним какво се случи на първото състезание и какви успехи пожънаха участниците.

Пилотното издание на betapitch sofia даде възможност на българските стартъпи да излязат директно на международната бизнес сцена и, както очаквахме, те се представиха блестящо, но ще стигнем и до там.

Всичко започна с 36-те кандидатури, които събрахме за по-малко от месец. Кандидатурите варираха от идеи в зародиш до бизнес проекти, над които беше работено с месеци. На кандидатите беше дадена пълна свобода за избора на проект, което направи палитрата от идеи още по-пъстра.

Организаторите на betapitch sofia се нагърбиха с отговорната задача да отсеят кандидатите по няколко критерия, между които иновативност на продукта, перспективност на бизнес модела, подбор на екипа, а във фокуса им бяха компании, които досега не бяха получавали финансиране.

В крайна сметка бяха избрани 10 стартъпа, които на 30.05.2013 бяха поканени да pitch-ват идеите си пред жури, съставено от големи имена в предприемачеството и бизнеса. Няколко дни преди представянето си отборите преминаха кратък курс по презентиране и се научиха как да омаят журито.

Всички се представиха много добре, но три екипа изпъкнаха и заеха челната тройка. Победител стана Farmhopping – платформа, която свързва фермите с градските хора по целия свят. Техният проект се оказа доста успешен и до момента работят с фeрми от България, САЩ, Гърция, Египет и Индия.

Farmhopping спечелиха и голямата награда на betapitch sofia – право на ползване на базата на betahaus|sofia за период от 6 месеца и покана за участие на betapitch global в Берлин.

На второ място журито избра проекта StatAce – статистическа онлайн система за анализ на данни, която позволява лесна работа в екип и достъп до големи компютърни ресурси, без да се налага закупуване на скъп хардуер.

Третият финалист беше Lionsharp Solutions – арменски екип за технологични иновации, базиран в София, който работи върху платформата Voiceboard. По преценка на журито носителите на втора и трета награда също бяха изпратени на големия финал на betapitch global, а накрая един от тях стана и носителят на международната награда, но повече за това очаквайте скоро.

Междувременно не забравяйте, че формата за кандидатстване работи с пълна сила от 10 октомври и, ако искате цяла Европа да научи колко успешен проект сте разработили, първата стъпка е да се регистрирате за betapitch sofia. Стартъпите кандидатстват тук, а гостите поръчват билети тук.

paper writing

zp8497586rq