Когато дойдоха да работят в betahaus, бяха двама, а сега тийм дескът вече им умалява. Запознайте се със Sparkle Development, които разработват софтуер за някои от най-големите online брандове в Америка и Европа. Разговаряхме с Илиан Кончев, един от основателите на компанията, за да разберем какво се променило през последните седем месеца:

essay writing


1. Как започнахте Sparkle?
Идеята за Sparkle, се въртеше в главата ми от поне 2 години преди изобщо да започнем, така че беше просто въпрос на време да се случи. Гледайки назад си давам сметка, че определящ фактор беше момента, в който пъзела се подреди по правилният начин. Започнах сам, но на всеки 2-3 месеца успявахме да прибавим по още един нов човек към екипа си.
2. Върху какво работите в момента?
Няколко проекта в различни посоки – дистрибуция на дигитално съдържание, приложения за крайни потребители, социални мрежи, както и мобилни приложения, базирани на HTML5. Харесва ни да мислим за Sparkle като за инкубатор на идеи – фокуса ни е такъв, че се опитваме да помогнем в максимална степен на клиентите си, базирайки се на опита си като разработчици, изграден през годините.
3. Какви са вашите клиенти?
Всеки клиент е отделна история, но това, което ги обединява, е идеята да работим максимално близо заедно. Sparkle е създадена и се ръководи от разработчици и някак естествено идва афинитета ни към по-техническа комуникация. Освен това обичаме всякакви предизвикателства и не бихме отхвърлили нещо, което ни се струва интересно. Едно от най-забавните неща за нас е работата с cloud-базирани решения, заради всички малки детайли, съпътстващи изграждането им.
4. Как оценяваш средата за развитие на софтуерните услуги – има ли какво да дадат малките компании на фона на световни корпорации?
Не мисля, че мога да дам реална оценка, пък и в едната и в другата посока (големи vs. малки софтуерни компании) има примери за успели начинания. Отварянето ни към външния пазар в този сектор, обаче, е една от тенденциите, които заслужават внимание.
5. Как се отразява на ръководения от теб колектив споделената работна среда?
Намираме динамичната среда в betahaus за доста отпускаща, което е учудващо дори за мен самия. Обикновено developer-ите са от типа хора, предпочитащи уединение, за да вършат работата си. Всъщност, терминът „споделена“ описва перфектно случващото се тук – харесвам свободното споделяне на опит с останалите, определено е забавно…

zp8497586rq