Представяме ви г-ца Nina Buschle и г-н Justin McMurray от берлинския стартъп Somewhere – сайт, който разбива на пух и прах класическите представи за намиране на работа. Как става магията, какво правят в София и как са нашите в betahaus | berlin в следващите редове:

1. Здравейте. Както споменахте на закуска, вашата услуга е фокусирана върху хората, не човешките ресурси. Кажете с две думи за какво става въпрос.
J: Somewhere помага на хората да намерят мястото където пасват. Това ще рече нещо доста отвъд просто да си намериш работа. Става въпрос за помагане на хората да намерят място където работата им и те самите имат значение.
N : Justin го закова. Нямам какво да добавя.
2. Какво правите в София?
J : Чухме, че София бил страхотен, развиващ се град с приятни и интересни хора и решихме да дойдем, за да проверим. Базирани сме в Берлин но бяхме on the road  до Копенхаген, Цюрих, Амстердам, Лондон, Стокхолм… и София.
N: Бяхме много ентусиазирани да дойдем тук, мисля, че важи и за двама ни. Хората, храната, стартъп сцената, баровете, музиката… всичко е толкова различно от това, с което сме свикнали. И изпълнено с живот.
3. Защо решихте да се занимавате със стартъп вместо да работите добре платена работа, навярно в сферата на човешкия капитал? Стартъп средата в Берлин ли ви подтикна?
J: Мислим, че HR индустрията е основно сбъркана и има нужда не просто от поправяне, а от цялостно преосмисляне. А ако искаш да прокараш радикална промяна и да направиш нещо коренно различно, трябва да го започнеш от нулата.
А що се отнася до Берлин, това е невероятно място за стартиране на бизнес и предлага великолепна стартъп екосистема. Има ги амбицията и енергията да се правят всякакви неща. Мисля, че София върви в тази посока.

4. Тук сте само от два дни и все пак какви са впечатленията ви от стартъп сцената в София?
J: Вече срещнахме някои страхотни хора  – истински пионери – които работят здраво, за да подкрепят сцената. Коуъркинг местата и инкубаторите, които видяхме са чудесен старт. Изглежда има много талантливи и технически грамотни хора.  Виждам младежи, които силно желаят да създават нови компании, въпреки че понякога самите те смятат, че е лудост или е невъзможно. Хубавото на стартъпа е, че в него няма правила, той се развива заедно с теб.  Стига да има проблем и си ентусиазиран да го решиш, намирай хората, които да ти помогнат и се радвай на всеки неуспех по пътя ти, можеш да направиш страхотни неща.  И въпреки че стартъп сцената тук едва сега се заражда, тя разполага със всички съставки да бъде нещо доста специално.
5. Вече пуснахте алфа версия на услугата в Берлин и в един мейл Justin каза, че „вече разцепва”. Защо според теб хората ви харесват?
J: Казват ни, че харесват човешкото отношение на Somewhere – истинско, автентично и дори лично. И тъй като повечето хора са свикнали с ужасни сайтове за предлагане на работа и подбор на персонал, това  изглежда е закъсняла и добре дошла промяна.
6. Как работи Somewhere? Има ли някакъв алгоритъм зад него?
J: Somewhere запознава пионери и компании. Това включва откриване на компанията, последвано от разговор и след това се надяваме реална среща. Без алгоритми, без излишни технологии, само един прост и човешки подход. Можете да прочетете повече за нашата (анти)технология в блога
7. Работите в  betahaus Berlin. Имаме ли много да наваксваме?
J: Обичаме бетахаус в Берлин и виждаме много сходства със софийския (надяваме се да става въпрос за чувството бел.ред). Основната идея е създаването на топла среда на подкрепа и сътрудничество. Говорим много за намиране на другите – тези, от които се нуждаеш, за да постигнеш идеалите си – и betahaus е едно от перфектните места да започнеш това търсене.
8. И сега какво?
N: Тук сме още няколко дни и искаме да срещнем възможно най-много хора. Затова идвайте тази вечер (петък) да пием по едно от 20,30 (details).