ако не познаваш Ваньо, вероятно си го засичал из централните софийски улици, в betahaus славейков или шипка. основното му поприще е дигиталният маркетинг и развитието на екомерс проекти. преди шест години реши да напусне компанията, за която работеше и да започне да развива собствена агенция. обича да прекарва време сред природа и в тихи и непретенциозни места. любимото му хоби е фотографията, за това той създава платформата Obscura Magazine.

решихме да му зададем няколко въпроса, защото го харесваме и искаме да те запознаем с него, както и с последното му приключение – първият брой на Obscura.

какво е Obscura?

Obscura стартира като онлайн медия, в която споделяме анализи на фотографски серии и книги, интервюта с български и чуждестранни фотографи и отразяване на изложби и събития. с времето осъзнахме, че онлайн медията не е достатъчна и можем повече. така се роди идеята за списанието и подкаста. планираме още нови формати и се опитваме по модерен и иновативен начин да достигаме и обогатяваме аудиторията.

obscura,obscuramagazine,фотография,списание,фотографско списание,ваньо димитров,Ваньо

как се роди идеята? кой я създава? защо?

намирам фотографско вдъхновение, четейки статии и разглеждайки фотографски серии, както онлайн така и на хартия. в един момент усетих липсата на подобен продукт тук в България и с базовите ми word press умения създадох сайт, който положи основите на проекта. Идеята и основната ми цел беше Obscura да вдъхновява и да мотивира аудиторията да гледат и да четат повече за фотография. Вярвам, че в България имаме талантливи автори и че Obscura ще помогне за развитието на българското фотографско общество.

какво за теб е фотографията?

огледало. фотографията ми позволява да се самоанализирам посредством чувствата и усещанията, които провокира в мен. същото е и с темите, които избирам за личните ми проекти. помагат ми да разбера какво ме вълнува и защо.

obscura,obscuramagazine,фотография,списание,фотографско списание,ваньо димитров,Ваньо

забелязахме, че отразявате и колаборирате освен с български така и с международни фотографи. как стигате до тях?
основно през социалните мрежи и имейл. също така и чрез контакти. За пример мога да дам интервюто със Якоб Ауе Собол от първия брой на списанието, за което ни съдейства доц. Никола Лаутлиев – организатор на “Международни фотографски срещи” в гр. Пловдив.

първият печатен брой вече е факт, как реши да направиш печатно списание в толкова дигитализиран свят? как го финансира?

книжните издания за мен са много интимен начин да се свържеш с произведението, което четеш или гледаш. различно е от това да използваш телефона или компютъра. Същото е и с фотографията – онлайн (сайт или инстаграм), изложба и фотокнига са различни формати, които предоставят тотално различен опит при консумация на творбата.
първите два броя и първия епизод на подкаста са реализирани с подкрепата на Национален фонд култура.

кое е мястото, където не си бил?
обичам да пътувам навътре и май има още доста места, където не съм бил.


Оbscura ще излиза два пъти годишно. чакаме брой 2 с нетърпение. от тук можеш да поръчаш брой #1.

Ваньо работи в betahaus oт 2020 година. казва, че той и още няколко човека бяха опитните зайчета на light плана.


ела да поработиш от betahaus. избери най-удобната за теб локация.