[:bg]Преди 5 години, когато с Китов решихме да напуснем немския си комфорт и да развиваме коуъркинг в България пред нас стояха безброй неизвестни и сред масите цареше един почти убийствен песимизъм. Ние стискахме със зъби и въпреки всичко го стартирахме. Точно 5 години по-късно, коуъркингът не само в София, но и в цялата страна избухва пред очите ни и броят на споделени работни пространства расте на всеки няколко месеца.
Но да оставим настрана гордостта от тласъка на това ново начало. По-важното е, че през тези близо 5 години научихме много за самия модел. Години, през които работим заедно с един уникален микс от хора, които имат най-разнообразни нужди, интереси, предизвикателства и мотиви да бъдат в betahaus Sofia, но с една обединяваща ги характеристика: предприемчивост.
Всички постижения (както и провали) на наши обитатели ни потвърдиха също, че предприемачество се развива по-успешно в динамични условия, в среда от себеподобни и колаборативност, а нашата роля е да създаваме една силна общност чрез споделяне на знания, опит и контакти. betahaus не е просто офис. То е жив организъм, съвкупност от много индивиди.
 

В betahaus има хора, не бюра.

Има услуги с добавена стойност, не само офис инфраструктура и удобства. Затова решихме, че е време за промяна в предлаганите от нас услуги. За да има фокус, а не безброй опции – варианти и добавки, типични по-скоро за мобилните оператори.
Вече няма flex 5, flex 10, месечен flex, fix desk, team desk, team room, всевъзможни екстри и допълнителни услуги. Има само flex & pro или гъвкавост & професионални услуги.
Променяме ценообразуването си и добавяме още повече стойност, защото обичаме да сме пионери и можем да си позволим да разчупим класическия вече коуъркинг модел.
Променихме ги, обаче, най-вече, защото досегашната система е изцяло ориентирана около типа бюро и допълнителните удобства. Остаряла вече посока, която не отговаря на визията ни за коуъркинг в момента. А тя е много проста:

  • Хората са по-важни от размера на бюрото и от какъв материал е направено то
  • Услугите трябва да добавят стойност отвъд шкаф за лични вещи и денонощен достъп

coworking sofia
Обявяването на новите цени, обаче, е само първата крачка. Продължаваме усилено да развиваме услугите си като се концентрираме върху инициативи, които добавят стойност за всеки наш обитател. Добри примери са:

1. програмата ‘beta+’

През последната година започнахме тясно да работим и да развиваме мрежа от партньори за предоставянето на услуги, специално проектирани да отговарят на нуждите на нашите обитатели. Повечето от тези услуги са такива, които един фриленсър или малка стартираща компания не могат да получат, ние обаче като посредник на голяма общност, можем. Добро начало в тази посока е съвместната ни работа с Multisport, pCloud и Host.bg. Следват услуги в сферите на здравното осигуряване, финансовия сектор, също както мобилни услуги, cloud & remote computing services и други.

2. ‘betahaus as a service’ или ускоряване на растежа

В духа на наша любима фраза ‚Let’s grow together’, искаме да споделим ресурсите на betahaus с нашите обитатели с цел да ги подпомогнем в растежа им. Защото вярваме, че споделянето на офиса и работното място е добро начало, но не е достатъчно. Затова стартирахме публична платформа за обяви за работа, таргетирано свързване с потенциални партньори и инвеститори, промотиране на продукти и услуги през нашите канали и др.

3. betahaus global roaming

betahaus е глобален, глобални са и нашите обитатели. С други думи всеки наш член получава достъп до мрежа от над 25 града, които включват както основните хъбове на betahaus в Берлин, Барселона и Хамбург, така и партньорските ни локации в градове като Ню Йорк, Копенхаген, Токио, Буенос Айрес, Мадрид, Виена, Милано и Сао Паоло.
Това означава, че независимо дали нашите обитатели таргетират директно тези пазари или просто имат работа в някой от тези градове, betahaus улеснява достъпа до тях и осъществява необходимите контакти.
 
В заключение и в духа на нашата визия, вярваме, че това е посоката и че коуркингът е обществена революция, а не просто офиси под наем, модерен тренд или производно и функция на други начинания. [:]