нещата, на които (може би) не бихме обърнали внимание, а всъщност правят огромна разлика.

Споделеният офис има ред предимства, за които се говори постоянно. Най-често това са фундаменталните ползи като намаляването на разходите и принадлежността към общност. Не е малко, но само това ли е?

Наскоро попаднах в атмосферата на коуъркинга. Вече смея да твърдя, че споделените работни пространства имат още по-голяма добавена стойност.

1.       Епидемична продуктивност (не става дума за covid :))

Нали познаваш чувството в разгара на концерт, мач или протест – когато изначалните „зрънца“ ентусиазъм се слеят в едно всеобхватно въодушевление и така уголемяват ефектите си многократно, а тълпата се настройва на една вълна. Подобно е и в споделения офис. Оглеждаш се и около теб кипи творческа атмосфера и активно усърдие, които са толкова заразяващи, че скоро ти се приисква и ти да свършиш нещо. Стремиш се и ти да си продуктивен, „не можеш просто да си клатиш краката и да гледаш в тавана“, както пише Лия в 3 неща, на които ме научи първата ми Бета-година като гост-блогър.

2.      Локация, локация, локация.

Не всяко работно пространство може да се похвали с чудесна локация, но е факт, че и двата офиса на betahaus се намират в сърцето на столицата – не в „широкия център“, а в Центъра на София. Там, където минувачите се разхождат най-нехайно; където е пълно с театри, заведения и зелени площи; където градът е жив.

Когато гледките и от двете локации ти спират дъха, когато си заобиколен от емблематични софийски сгради, когато поканиш клиент или потенциален бизнес партньор и местоположението на залата за срещи автоматично ти носи бонус точки… има значение.

работно пространство софия център,споделено пространство,coworking,новият модел на работа в споделени пространства,коуъркинг локации в софия
Източник: Giphy

3.    Баналности free.

Под това разбирай освобождаване от дреболиите, които хем е задължително да бъдат свършени, хем изискват внимание/време/ресурси. Такива са намирането на бърз и надежден доставчик на интернет, подбирането на качествени кафе и чай, проветряването, почистването, поливането на цветята и какво ли още не. Споделените работни пространства се грижат за всички тези неща и не се налага дори да се замисляш за тях.

4.     (Не)обвързване.

Споделените офиси по света все по-често предлагат гъвкави възможности за желаещите да работят в коуъркинг среда. 

И betahaus има такъв план – с light | използваш споделените работни пространства и на двете локации – без да бъде сложно и да трябва да се подписваш някъде. Друга опция да не се обвързваш е като го караш ден за ден и плащаш само тогава, когато си там. И в двата случая единственото, с което се ангажираш, е да си свършиш работата.

5.      По-щастлив си.

Новият модел на работа в споделени пространства „те прави в пъти по-продуктивен, по-концентриран и по-щастлив“ (златният век на coworking-а е). В такъв тип обстановка добрите идеи и енергията се удвояват по естествен път.

Имаш избор – ти решаваш какъв план да използваш, по кое време да отидеш и да си тръгнеш, от кой от офисите в центъра на София да работиш днес, с кого да поговориш в следващата си почивка. Свободата влияе благоприятно на деня ти, а дългосрочните въздействия са по-пълноценен и по-добър живот.

работно пространство софия център,споделено пространство,coworking,новият модел на работа в споделени пространства,коуъркинг локации в софия
Източник: Giphy