mercury jupiter По какво си приличат „те“ и „ние“ или бизнесмените, и учените? И защо да не можем някак си да ги обединим, за да работят в симбиоза и да помагат в създаването на едно по-продуктивно общество. Не, че те умишлено се избягват, просто им е трудно да намерят общ език. Нещо, като две далечни планети Марс и Венера, за които американският автор Джон Грей, публикува книга „Мъжете са от Марс, жените са от Венера“. А събрани заедно, неимоверно се справят по-добре. За улесняването на тази сложна задача по намирането на общ език между бизнеса и науката, betahaus ще събере  на едно място осем групи от по трима учени, трима представители на бизнеса и един модератор, който ще обясни своя начин на мислене и култура, и ще бъдат обсъдени начини за преодоляване на многобройните различия между присъстващите в един по-мащабен план. В нашата България, това е една доста наболяла и назряла тема, която дава своите отражения върху минали, настоящи и бъдещи поколения.
Бизнеса ще се съгласи с написаното по-горе и без особени проучвания, но учените със сигурност биха искали да видят фактите „черно на бяло“. Ще ви запознаем с тях: В Global Innovation Index, България е 41-ва от общо 142 проучени държави: това е едно от най-ниските места в ЕС, но по-високо от всички нейни съседи и по-добре от средното за света. Въпреки това, в един аспект, “Университет/бизнес научноизследователско сътрудничество”, България е далеч по-зле от страните, с които обикновено се сравнява. Тя е едва на 114-то място по този показател, 12 места под Буркина Фасо! Това означава, че може да се спечели много, ако подобрим този аспект.
Ако сте от една от двете групи, и желаете да представите своята гледна точка и предложение по повод издигналата се берлинска стена между науката и бизнеса изпратете заявката си на richard@csi-bg.com с вашите имена и област на изследване/бизнес. Местат са ограничени.
Срещата ще премине в сътрудничество с Richard Smits и Клуб по управление на знания, иновации и стратегии (КУЗИС), под наслов Меркурий – Юпитер. Ще се проведе на 4 Февруари, 18:30 часа, beta кафето  в betahaus | sofia.