На вашето внимание представяме Мартин Будикянов – фрийленс консултант за гиганта SAP или по-точно притежава сложни титли като Certified SAP HCM Solution Consultant / PRINCE2 Practitioner. Също като фирмата, за която работи на свободна практика, Марто сам по себе си е гигант. Освен, че ни се довери от самото начало, не минава и ден без да ни залива със съвети за подобрения, критика и бомбени сервиси на масата за тенис. Освен това вече активно отправи заявка за участие в развитието на новата вълна предприемачество, бълвайки постоянно идеи, с които се заканва да се захване (и които честно казано са доста обещаващи) и най-вече самоинициативно предлагайки и пускайки бета-версия на JustStarted.bg – един вид pinterest за стартъпи. Но нека той самият ни разкаже повече:
1. Какво те накара да избереш да си freelancer, пред това да си служител на една от най-големите консултантски компании в света?
Школата на големите международни компании дава много добър старт на абсолвентите и на младите професионалисти. Затова и приех предложението и заминах за Лондон с голяма амбиция, но любопитството, новите предизвикателства и откритият се океан от възможности ме подтикнаха да започна работа като freelancer в пика на кризата в Великобритания.
2. Това, че можеш да си базиран в България фактор ли е за теб, за да предпочетеш работата на свободна практика?
Малко са компаниите, които дават свободата на служителите си да избират страната, в която да работят. Като консултант на свободна практика имам много повече възможности да договарям условията по участието ми в проекти и така сам да определям престоя си в България, защото въпреки, че съм живял над 10 години извън България, тя ще остане моя родина и ще се връщам винаги тук с удовоствие.
3.Как се отразява betahaus и коуъркингът на твоето работно ежедневие и на теб самия?
Атмосферата в betahaus ме зарежда с енергия, a допира с нови хора и идеи, понякога абсолютно различни от ежедневната ми работа, ме изпълват с eнтусиазъм и многократно повишават ефективността и желанието ми за работа. Освен това откакто започнах да идвам тук главата ми е пълна с идеи и с тяхната реализация!!!
4. Разкажи ни за JustStarted.bg и за това какво те вдъхнови да се захванеш с този проект.
Предприемачеството в България винаги е съществувало и за това има много примери. За щастие в последните години новите технологии и опита/самосъзнанието натрупани в чужбина дадоха възможността да се бъде реализирано едно ново поколение от бизнес модели и инициативи. Освен това стартирането на Betahaus и новите фондове създадени специално да подкрепят стартъпи окончателно пропукаха леда за много идеи. JustStarted.bg е замислен като клонинг на Pinterest за стартъпи без значение дали са стартирали преди 3 години или дали вече има финализиран продукт, с който искаме да дадем още един канал за комуникация с потенциални партньори, сътрудници и последователи и от друга страна да дадем видимост на проектите и че се случват, и така да дадат кураж на всички хора с идеи. Идеите са за споделяне!