[:bg]Стефан (вляво) и Бойко (вдясно)
Big Loop Studios, които са създадени през април 2013 година са в нашето работно пространство малко повече от три години и половина. За това време освен игрите, които са правили за клиенти, успяха да разработят и своя собствена – Dreamcage escape.
Екипът им се състои от 3-ма човека. Стефан – създател на оригиналната идея, нарисувал цялата игра, част е и от дизайна й. Емил – измислил нивата, програмирал 80% от тях, той е избрал и звуковите ефекти. Бойко – програмирал енджина на играта и част от нивата. Освен това той организира и бизнес частта.

За сюжета на играта…

Клетката има 15 нива. Можеш да излезеш от нея само като ги преминеш. 8 от нивата са отключени и безплатни.
Бойко, споделя:
„Действието се развива в съня на един гигант. Там на една стена има наредени много клетки, всяка от които съдържа цял свят с хора. Проблемът е, че гигантът е спрял да се грижи за клетките и хората в тях, и сега всичко се разпада. Тази част на поредицата се развива в клетка номер 28, където започваш играта, без да имаш идея как си се озовал там. И докато се опитваш да избягаш разбираш постепенно за човешките трагедии, които са се разиграли, откакто онзи големият ги е зарязал.“
DreamcageEscape game

Без почивен ден…

Целият екип прекарва пред компютъра средно 10 часа на ден. Последните 4-5 седмици ги виждам почти постоянно на бюрото си. Споделиха ми, че тогава са завършвали играта и оставали по 15 часа дневно. Почивен ден не са и имали… „или май по 1 почивен“ – позачудиха се и те самите.
Общо времето за създаването на Dreamcage Escape, обвързано с екипа им звучи по следния начин според Бойко:
„Двама души по 5 месеца и 1 човек два месеца. Общо 12 човекомесеца.“

А coworking-ът…

Бойко: „Позволи ни да си свършим ефективно работата. Освен това използвахме останалите обитатели за тестери, поне 7-8 човека от betahaus редовно тестваха играта в различните етапи на разработка и повлияха на крайния резултат. Също така ползвахме много мобилни устройства назаем, на които да тестваме.“ – или let’s cowork it out, коуъркинг  в истинския му смисъл.

И сега накъде?

До момента разходите по създаването на собствената им игра възлизат на 45,000 лв. Една част от тях са получили от 4-ма частни инвеститори, останалото „на мускули (екипът работи без пари)“.
Само за около седмица имат между 15 000 и 20 000 сваляния на играта. Повече от 10% от хората, които са я свалили си купуват всички нива. До момента най-висока активност на потребление има в Америка, Канада и Англия.
Следващите 3 седмици ще събират статистика за представянето на играта и ако покаже, че има финансов потенциал, започват да работят върху продължението, което ще остане в тайна…
Можеш да пробваш и ти да избягаш от клетката – App Store, Google Play и Amazon.
DreamcageEscape
DreamcageEscape[:]