инфлуенсър маркетинг,influencer,инфлуенсър маркетинг кампания,Инфлуенсър маркетинг 2020 и тенденциите

Казвам се Ния и съм съосновател и управител на INFLUENCER.BG, една от първите агенции у нас, която специализира изцяло в инфлуенсър маркетинг. Определям се като Serial Digital Marketing Explorer. Интересува ме всичко ново, свързано с поведението на хората в социалните мрежи – как те ни влияят и как се променя общуването между нас. Инфлуенсър маркетингът се появи натурално като производно на социалните мрежи и още със зараждането му в България с екипа ни започнахме работа по изграждането на мост между компании и криейтъри. Именно така се роди INFLUENCER.BG.

Какво представлява инфлуенсър маркетингът?

Силно развиваща се тенденция в маркетинга последните години. Реализира се чрез колаборации между компании и инфлуенсъри, в които се позиционират продукти и услуги в социалните мрежи на инфлуенсърите, по натурален и ненатрапчив начин, с акцент върху препоръката и личната история. Като инфлуенсъри определяме хора с активна и ангажирана аудитория в социалните мрежи, които редовно създават атрактивно съдържание, и имат силна връзка с последователите си. 

Кои са инфлуенсърите? 

Това са хора, които имат специалното умение да създават интригуващо съдържание и изградена връзка на доверие със своите последователи. Броят последователи не е от такова значение, колкото нивото на ангажираност (т.е. от броя последователи, колко от тях са ангажирани със съдържанието). Това измерваме чрез коефициент Engagement Rate (ER) – на таблицата по-долу.

Инфлуенсъри могат да бъдат не само хора, които са активни в социалните мрежи, но и известни личности, KOLs (key opinion leaders), експерти в определени области. Това, което се търси тук, за целите на инфлуенсър маркетинга, отново е качество на съдържанието, активност в социалните мрежи и ниво на ангажираност на аудиторията. 

инфлуенсър маркетинг,influencer,инфлуенсър маркетинг кампания,Инфлуенсър маркетинг 2020 и тенденциите

Как се изгражда успешно инфлуенсър маркетинг кампания?

Както при всяка маркетинг кампания, изключително важно е да познавате продукта си и правилната таргет аудитория, на която искате да рекламирате. От там подборът на правилните инфлуенсъри за вашата кампания ще е по-прецизен. При избора на инфлуенсъри е важно да знаете дали последователите им отговарят на този таргет, каква е тяхната ангажираност и имат ли достатъчно доверие в препоръката на инфлуенсъра. Освен подбора на инфлуенсъри, много важна е и стратегията, която ще приложите в тази колаборация – какви са целите ви (brand awareness, продажби), какво е посланието, как ще се ангажират потребителите, какъв криейтив ще приложите. 

Ако имате интерес за изграждане на инфлуенсър маркетинг кампания за вашия продукт или услуга, ще се радваме да помогнем. Свържете се с нас на hello@influencer.bg или на каналите за безплатна online консултация, изписани по-долу.

Инфлуенсър маркетинг 2020 и тенденциите

През тази година очакваме все по-ключова роля да заемат инфлуенсърите, които избират да са “натурални” в своите социални мрежи и комуникация – тези, които не се стремят към перфектност, а са повече хора, като нас. Това са хората, които ни показват живота си такъв, какъвто е – с проблемите, щастливите и тъжни моменти. Те се интересуват от ментално и физическо здраве и помагат на последователи са да разрешат същите тези проблеми, които и те имат. 

През изминалата година се видя  развитието на микро инфлуенсърите – тези, които имат по-малко последователи (под 20,000), но имат изключително ангажирана аудитория и по-малко колаборации с брандове. Тази година приветстваме “нано” инфлуенсърите – хора, които не се позиционират като инфлуенсъри и в повечето случаи не са работили с брандове досега, имат по-малко последователи, но обичат да създават съдържание в определена сфера, и са активни. 

Очаква се още компаниите да наблегнат на дългосрочните колаборации с определени инфлуенсъри. Ако досега брандовете избираха да работят с много различни хора за еднократни колаборации, то сега се очаква да наблюдаваме по-дългосрочни обвързвания. Това е провокирано от пренасищането с рекламни колаборации в профилите на инфлуенсърите и раздразнението на последователите им.  Такива дългосрочни партньорства ще доведат до по-голяма разпознаваемост на бранда, по-силно доверие от последователите и по-силни резултати във времето. 

Инфлуенсър маркетинг по време на криза

Началото на 2020 година бе белязано с разпространението на невидим, но много мощен враг, чието присъствие се налага да приемем за близкото бъдеще. 

COVID-19 се отразява негативно на всички аспекти от нашите животи, със свръх негативен отзвук върху бизнеса. Началото на кризата постави всички маркетинг активности на пауза, а много компании избраха изцяло да прекъснат своя маркетинг, докато потенциалните загуби станат по-ясни. Това би могло да има още по-тежко отражение върху бизнеса, защото маркетингът е начинът, по който потребителите научават и се мотивират да използват продукти и услуги. 

Потребителите в момента са изцяло online. Вашият бизнес следва също да бъде там. 

Чрез инфлуенсър маркетинг и социалните мрежи бихте могли да достигнете до всички потенциални ваши клиенти. В момента интернет потреблението е в най-високия си ръст, като социалните мрежи Facebook и Instagram отчитат скок с над 70%.

Online магазини наблюдават 1200% скок в продажбите. Потребителите ежедневно и ежечасно търсят и консумират online съдържание. Чрез инфлуенсър маркетинг вие бихте могли да достигнете до всички ваши настоящи и бъдещи клиенти. 

Продукти и услуги, които помагат на хората

Всички ние се адаптираме към новия начин на живот и социалната изолация. Всеки ден търсим идеи за успешна работа от вкъщи, способи за физическа активност в домашна обстановка, рецепти, съвети или просто разтоварващо съдържание. Пренасочваме навиците си към пазаруване online и търсим разрешения на проблеми, които не сме имали до сега. Инфлуенсърите са хората, на които имаме доверие да ни дадат съвет и препоръка за всички тези неща. С тяхната помощ може да стигнете до клиентите, на които искате да помогнете, за да успее вашият бизнес да се справи с настоящия и бъдещ период на криза.  

инфлуенсър маркетинг,influencer,инфлуенсър маркетинг кампания,Инфлуенсър маркетинг 2020 и тенденциите

Ние също искаме да помогнем. 

Екипът на INFLUENCER.BG предлага безплатни консултации за бизнеси и рекламни агенции. Свържете се с нас за съвет, как да позиционирате бизнеса си в сегашната online среда и как инфлуенсър маркетингът може да ви помогне. Отворили сме online консултации през няколко платформи:

●     Zoom: Стаята ни за консултации е live всеки ден от 9:00 ч. до 19:00 ч. Включете се с този линк https://us04web.zoom.us/j/872479238 или Meeting ID: 872-479-238

●     Skype: hello@influencer.bg

●     Mail: hello@influencer.bg

●     Телефон: +35924942788