[:bg]И те са част от компаниите, които ние наричаме пораснали. Пораснали дотолкова, че вече имат нужда от повече пространство, в което да се помещават. Но пък за нас беше изключително приятно да наблюдаваме и подкрепяме развитието, и разрастването на Hacker Works. Сещам се за деня, в който попитах Явор дали вече си имат и лого, и той развълнуван ми показа няколко варианта…
Hacker Works е компания, която стартира от 10 единомислещи души, които вярват в експеримента с идеи и технологии, който води до значими иновации. Работят едновременното върху развитие на портфолио от продукти от край до край, а с най-успешните от тях създават независими организации, които се управляват по стартъп модел. Клиентите им вярват в умениeто им да откриват ниша за иновации, да развиват идеите им в дигитални продукти и да бъдат движещата сила в целия процес. Това накратко наричат Venture Building модел.**
С едно изречение хакерите (както ние ги наричаме) са „общност от тек хора, които искат да оставят трайна следа с работата си.“

Екипът…

Главни действащи лица – Венци, Явор Янков, Дани, Ники, Здравко и Павел. Заедно с Явор Попов, който се занимава с продуктов мениджмънт. Явор Попов е също и търговски директор на компанията. Снежи движи hacker.works оперативно и административно. Накрая Влади и Лино управляват компанията и изграждат организацията. Като съветник участва и Виктор, който им е съдружник от предишна компания в която участва с последните 2ма.

Разкажете ми малко повече за продуктите, които създавате?

H.W.: В hacker.works имаме споделени ресурси, изявена култура и начин на работа, в които вярваме, защото водят до резултати, без излишно разхищение на време и пари. Работим заедно с партньори от различни области (например UX специалисти, експери по сигурността и др.), което ни дава възможност да адресираме много проблеми с цялостни решения, да разгърнем потенциала на талантливи кадри от всяка сфера и да дадем началото на необикновени продукти и организации.
Едно oт интересните неща, с които се занимаваме в момента е продукт за една от най-големите компании за комуникации в света, Еделман, който адресира проблеми в мултикултурното общуване и открива изключително интересни решения за прилагане на бизнес комуникация в различни точки на света в зависимост от местната култура. Работим също по платформа, която променя начина, по който консумираме новини. В момента експериментираме още в сферата на Machine Learning и изкуствен интелект и съвсем скоро ще имаме вълнуващи новини около този аспект от работата си.

Тоест не се занимавате просто с проекти?

H.W.: Да. Проектите по дефиниция са временни инициативи, които не са достатъчно устойчиви. За да си истински конкурентноспособен е нужна организация, която да може непрекъснато да доставя стойностна промяна и изменения според нуждите на пазара. Когато една идея потръгне, тя изисква автономна и пъргава бизнес единица. Това е в сърцевината на „хака“ ни: разработваме прототипи за много продукти и когато нещо сработи построяваме организация около него и го развиваме, за да стане успешен бизнес. Няма крайна дата. Не работим върху неща, които изискват от нас да сме само част от пътя.
startup компания софия

Кои са най-големите и важни цели, които сте покрили за първата си година?

H.W.: За година успяхме успешно да мигрираме екип, който е заедно от години, от една организация в съвършено нова, с различна и значително по-устойчива култура. Още в първото тримесечие на новата структура имахме най-високите KPIи на екипа в неговата история, което беше изключително положителен сигнал. Поставихме си цел да направим 1млн. приходи до края на календарната година и въпреки общополитически и последвали икономически катаклизми (Brexit), които се случиха с част от клиентите ни и рефлектираха и върху нас, вече сме близо до постигането на тази цел. От началото на година в „разширената форма“ на организацията с участвали 35 души (вътрешни хора и външни сътрудници), които се движат в обща посока и споделят хакерския майндсет на ежедневна база.

Как предефинирате хакерската култура? Защо и по какъв начин тя е вашето вдъхновение?

H.W.: Традиционно си задаваме въпроса „какви инструменти ми трябват, за да реша този проблем“
Хакерите обаче често се питат „какви проблеми мога да реша с инструментите, които имам“.  Това предизвикателство е вдъхновяващо. В нашата организация вярваме, че устойчивото следване на добри практики дават резултати и това е, от което имаме нужда през повечето време. Само че, когато говорим за иновации често опираме в ръба на какво е известно, как се прави или имаме ограничения, които не позволяват да се следват тези добри практики. Именно в такива моменти хакерското мислене е полезно. Това са моментите, в които се налага да огънеш реалността около теб за малко, за да направиш следващата стъпка и да можеш да продължиш да се движиш. Именно този творчески процес е „нашето нещо“.

Имате ли външна финансова подкрепа или използвате лични средства?

H.W.: Компанията е буутстрапната. Когато започвахме имахме инвестиционни оферти, но заедно решихме да не се възползваме от тях на този етап.

И в заключение… за betahaus…

За Лино betahaus е дом на някои от най-приятните спомени в живота му още от предишна негова компания – Useful at Night. Във времето от 2011 насам е активна част от общността и не особено изненадващо с Hacker Works бързо се озоваха отново тук. Лино: Разстежът ни тази година направи бета малко тясна за нас и се наложи да намерим друго място преди няколко седмици, но някак имаме усещането, че не след дълго пак ще имаме допирна точка.


пробвай coworking-а и ти

[:]