2020-а беше пълна бъркотия. Не че това не продължава и към днешна дата… 

Но пък имаше и позитивна страна –  накара много бизнеси да се “размърдат”, ускори растежа им и промени изцяло начина, по който крайният потребител възприема тях, както и те него.

Какво ще ги правим тия офис сгради?

coworking офис вместо наем в офис сграда

Офис площите, които са свободни в София достигнаха петгодишен връх през четвъртото тримесечие на 2020 г., а търсенето е най-слабо от финансовата криза насам, според консултантската компания MBL. Свободните офиси клас А и Б в столицата са се увеличили с 25 хил. кв. м през четвъртото тримесечие и са достигнали общо 260 хил. кв. м. 

Проучвания на “Кушман и Уейкфилд Фортън” сред наематели на офис площи с общо над 42000 служители показват, че 84% от тях не знаят кога ще върнат постоянно хората в офиса.

Ами какво ще ги правим тези офиси? 

Защо да се поддържат огромни площи, които стоят или частично, или напълно празни? 

Много компании приеха хибридния модел на работа, което означава по-малко в офиса и повече вкъщи. Тогава защо да плащаш наем и консумативи за място, което няма да използваш пълноценно?

Да, със сигурност този въпрос си го задават много компании, които мислят за оптимизиране на разходите си.

coworking is dead long live the coworking

coworking офис вместо офис сграда

Хората, които са припознали coworking-a знаят отдавна, че по-свободният модел на работа те прави в пъти по-продуктивен, по-концентриран и по-щастлив. 

След една година домашен офис, насила, хората започнаха да възприемат този начин на работа. И дори повече – става предпочитан. 

Тоест да работиш от място, което не е задължително офис сграда вече е съвсем нормално. Хижи, къщи за гости, каравани, апартамента на гаджето, може отвсякъде… 

И след като свикнахме с идеята за домашен офис, то знаем със сигурност, че да се работи само от вкъщи няма как да продължава безкрайно. Не само защото диванът  трябва да си остане онова място, на което сядаш, за да си пуснеш филм, но и защото всички сме социални и имаме нужда от контакти.

apple направиха много яко видео за одисеята на домашния офис:

И тук идва мястото на работата от coworking, когато имаш нужда да не си вкъщи или пък като абсолютната алтернатива на традиционния офис.

Защото е много по-лесно и удобно да наемеш няколко места в пространство, в което цялата инфраструктура вече е изградена – имаш конферентни зали, места за разговори, големи споделени пространства за почивка и срещи.

Да не говорим, че 87% от живота ни преминава в сгради и пространства. Какъв е техният дизайн влияе на това как се чувстваме и как се държим. В този ред на мисли coworking-ът несъмнено печели битката пред повечето офиси, и home office-а…

И последно, но не – всъщност на първо място – хората, които работят тук. Да бъдеш част от общност – една от основните човешки потребности, които coworking-ът задоволява. Както бях писала в една статия за супергерои преди време.

офис пространство софия
betahaus славейков офиси под наме
офис място в центъра софия

В betahaus вече има компании, които са напуснали офиса си в големи сгради и апартаменти, и са предпочели места тук.

Много екипи наемат нашите конферентни зали за седмични или месечни срещи.

Имаме и индивидуални клиенти, които работят в големи корпорации. В момента са home office, но идват и тук, защото имат нужда да “ходят на работа”, и да бъдат сред хора.

Работата вече не е място и всеки може да избира къде, и как.