freelancer счетоводство за свободни професии

Велислав и Панайот, VP Consulting

Ще започна с една шега, която ми каза Панайот:

“- Как се смее счетоводителят?

– :ДДС”

Счетоводната професия може да бъде много интересна. Ако в края на юни искаш 2+2 да не прави 4, то е напълно възможно.

VP Consulting или нашите счетоводители, както им казваме, са Панайот и Велислав. 

Панайот е управляващ съдружник в компанията. Отвъд печенето пред ексела и сметките е доста запален по разходки в планините и велосипедизма.

Велката е другият съдружник във Ви Пи Консултинг. След един счупен зъб по време на скуош игра, хобито му рязко завива в друга посока – тенис. Това е видно от златните купи в техния офис.

Те са един от първите обитатели на betahaus, още в Лозенец. След кратко отсъствие, сега пак си имат офис при нас, на Шипка 6.

“Бетахаус е място, което събира различни хора и създава приятели. Ние носим духа на бетахаус още от самото й създаване и се гордеем, че сме част от общността. Това определено е място за отворени, позитивни и социални хора.”

модерно счетоводство. Накъде без код?

Велката и Панайот са фенове на автоматизациите и сами са написали доста AI технически решения, свързани с обработка на големи масиви счетоводни данни. По този начин успяват да обработят в много кратки срокове банките и фактурите на фирми с брой документи, немислими за обработка от човека.

от колко години сте VP Consulting?

“От 2009 години като нашата история започва на опашка за записване като магистри финанси в УНСС. Тогава започнахме и работа с първия ни клиент като все още нямахме дружество. През 2010 регистрирахме официално такова. От 2010-та година извървяхме доста път и пораснахме с нашите клиенти като betahaus, ebag.bg, domestina.bg, CashWave, 1ForFit, Arc Academy и много много други.”

за свободните професии също…

Освен VP consulting, активно се занимават и със свободни професии, посредством платформата freelancer-bg.com.

Официално започнахме да се занимаваме със свободни професии (freelancers) през 2016-та година с консултантите на Viber и Coursera (тогава компанията се казваше Brownie Points/Rhyme) в България. 

Създадохме www.freelancer-bg.com чак в началото на 2022-ра година като помощ за хората, извършващи фриленс дейности. Целта ни е да ги улесним в регистрацията им като свободни професии и в месечните, счетоводни задачи.”

защо го създадохте freelancer-bg.com?

“Създадохме бизнес линията за лесна регистрация и счетоводство на свободни професии (freelancers), защото се стремим максимално да облекчим възможността на лицата да работят freelance и да намалим максимално административната им тежест спрямо институциите. Свободната професия има много потенциал и облекчения спрямо лицата работещи под тази форма. Най-голямото от тях са 25% нормативно признати разходи (необлагаеми) от прихода. Лицето извършващо услуги е много трудно да събере толкова разходи освен в случай, че няма допълнителен подизпълнител.“

над 300 свободни професии месечно

водят в момента – индивидуални клиенти и свободни професии по поръчка от корпоративните клиенти. Този обем и опит им дава изключително широк поглед върху казусите свързани със свободните професии.

счетоводство freelance

минимум половин работен ден

“За да се регистрира едно лице като свободна професия трябва да чете и се интересува по темата, да ходи по институции и подготвя документи. Да кажем, че можем да спестим минимум половин ден на едно лице в търсене на информация и обиколки връзка с регистрацията.”

Ако работите на свободна практика и си задавате въпроси от сорта на:

Колко ще ми струва на месец да мога да издавам фактури? 

Нужно ли е да си правя ДДС регистрация за фактуриране на услуги към САЩ?

Колко са осигуровките този месец, ако нямам приходи?

Отговорите ги има тук.


ела да работиш от betahaus Sofia Tower (mall of Sofia)

coworking mall of sofia
споделен офис мол софия