Запознайте се с Деси Славчева – личен готвач, майстор на рецепти, коносер за подправки, а от скоро е обитател в betahaus | ABC. Тя е създател на миксовете от подправки SoGood както и на блога Sundaybakeclub.
А иначе работи в сферата на Информационните Технологии, занимава се с конфигурирането на ЕРП системи*.
Нейните отговори ни харесаха толкова, че вместо да преразказваме историята ѝ, ще те оставим да прочетеш това, което тя сподели.
какво е твоето любимо хоби?
Имам много хобита, не се ограничавам 🙂 Като цяло обичам да експериментирам и да изпробвам нови неща, най- много обичам да пътувам.
Преди 2 години се сдобих с шосеен велосипед и когато времето позволява, обичам да карам колело по шосетата извън София. Отскоро преоткрих и плуването, а миналото лято пробвах и ветроходството.
Разбира се и разработването на нови рецепти. Това ми е ежедневие, и като че ли не е хоби, а по-скоро добър навик 🙂
приключения и рецепти
кое е най-необичайното място на което си готвила?
Една пролет върху каменна плоча, намерена около палатковия ни лагер, докато къмпингувахме около нос Емине.
как организираш времето си между работата, хобито и готвенето вкъщи?
Обичам да ставам рано и да започвам деня си с няколко часа само за мен.
Тогава чета книги, пия си кафето, планирам си задачките за деня или просто гледам в една точка, докато се събудя.
Така денят ми започва без стрес и успявам да прехвърля това спокойствие в ИТ работната си среда, където е наистина необходимо, за да мога да се съсредоча и доставя проектите, по които работя.
кои са най-необичайните съставки, които си използвалa за изработване на подправки?
Стрити сухи речни раци и нигерийската разновидност на черния пипер.В наличните ни блендове, най-екзотично звучи подправката – аджвайн от “Морско дъно 2”. Това е индийска подправка от семейството на целината, с вкус наподобява малко на нашата чубрица в доста по-лека нотка. Комбинира се добре с девесил и затова присъства в средиземноморската смес за миди и октопод “Морско дъно 2”
имаш ли любима подправка? Ако да, коя и защо?
Да, кардамон и кориандър. Имат интересен вкус и малцина знаят, че се комбинират добре, както в солени така и в сладки ястия.
каква е разликата между твоите подправки и тези, които можем да намерим в магазина?
Подправките, които създавам са с история. Всеки бленд е вдъхновен от нещо, което съм опитала в местата, които съм посетила.
Идеята ми е да пресъздам усещането за това място и в същото време модифицирам продукта, така че да се приеме от хората и да влезе бързо в употреба.
Комбинациите от подправки са само от истински суровини – без добавена сол и консерванти. Смилането е по-едро от фино стритите смеси, за да може да се усети тази “чистота“ на продукта.
Вкусът е балансиран с готова идея за приложение. Пример – създадох бленда “Градина”, за да улесня хората при приготвянето на зеленчуци като броколи, карфиол, спанак – продукти, които хората са отказали, защото са ги опитвали или преварени или блудкави.
А приготвянето им може да бъде много лесно и вкусно само с подходящата щипка подправки и малко зехтин.
има ли някакъв начин, по който се опитваш да направиш преживяването с твоите подправки по-специален за клиентите ти?
Да, идеята ми е, когато готвиш с подправките и опитвайки ястието да ти е вкусно и да си казжеш “ей това ми е познато”. Обаче, в същото време, да не се сещаш какво е “това”. “Гъделичкането” по небцето е нещото, което прави изживяването незабравимо.
каква е твоята любима рецепта, в която използваш подправките си?
Обичам да предизвиквам себе си и използвам подправките в десерти. Често приготвям маслени сладки и кекс с бленда за кекс “Магия”. Той съдържа чубрица и често хората не го приемат като подправка за сладкиши. Обаче в него има и лавандула, която балансира чубрицата по деликатен начин и го превръща в много интересна подправка за десерти с масло.
какви са най-честите заблуждения, които хората имат за подправките?
Че се използват, за да потушат “гадния вкус” на някои храни.
Всъщност не е така, подправките правят храната интересна и запомняща. Ако ти направиш патешко с естрагон, а аз само с черен пипер, определено твоето ще се запомни повече, защото естрагонът е по-рядко използван като подправка в домашната кухня и вкусът ще е нов.
колко постоянни клиенти имаш?
Много са. Не ги броя – щастлива съм, че поне 70% от хората, които са пазарували веднъж от нас се завръщат за още подправки за тях или за подарък на любими хора.
как рекламираш продуктите си?
Предимно онлайн и два пъти годишно правя ексклузивни участия по тематични базари, за да се запозная отблизо с хората и да им дам възможност да опитат от кекса с щипка “Магия”
би ли се отдала изцяло на подправките и готвенето?
Готвенето изисква отдаденост и ангажира почти цялото ми време. Аз обичам да имам избора да правя различни неща. Затова не бих се ограничила само с едно.
защо работиш от coworking?
Последните две години работих предимно от вкъщи и границата между “дом” и “офис” се загуби.
Предпочитам да работя от coworking, за да разгранича офиса от дома. Това ми помага по-лесно да разпускам след натоварен работен ден.
как се чувстваш в betahaus?
Чувствам се много добре – офисът в ABC е чудесен – просторен, светъл и с много растения. Хората са приятни и усмихнати, а кафето е винаги с плътен каймак.
Перфектното място за работа 🙂
*ЕРП система – Система за Ежедневно Планиране на Ресурсите. Това са системи, които големите компании ползват, за организация на ежедневни активности – счетоводство, покупки и тн.