подправки,рецепти,продуктите,състваки,готвене,хоби,софия,споделен офис,sogood,sunaybakeclub,bake,spices,вкусът,подправките,чувстваш
Деси на бюрото си в betahaus ABC

Запознайте се с Деси Славчева – личен готвач, майстор на рецепти, коносер за подправки, а от скоро е обитател в betahaus | ABC. Тя е създател на миксовете от подправки SoGood както и на блога Sundaybakeclub.
А иначе работи в сферата на Информационните Технологии, занимава се с конфигурирането на ЕРП системи*.

Нейните отговори ни харесаха толкова, че вместо да преразказваме историята ѝ, ще те оставим да прочетеш това, което тя сподели.

какво е твоето любимо хоби?

Имам много хобита, не се ограничавам 🙂 Като цяло обичам да експериментирам и да изпробвам нови неща, най- много обичам да пътувам. 

Преди 2 години се сдобих с шосеен велосипед и когато времето позволява, обичам да карам колело по шосетата извън София. Отскоро преоткрих и плуването, а миналото лято пробвах и ветроходството.

Разбира се и разработването на нови рецепти. Това ми е ежедневие, и като че ли не е хоби, а по-скоро добър навик 🙂

приключения и рецепти

кое е най-необичайното място на което си готвила?

Една пролет върху каменна плоча, намерена около палатковия ни лагер, докато къмпингувахме около нос Емине.

как организираш времето си между работата, хобито и готвенето вкъщи?

Обичам да ставам рано и да започвам деня си с няколко часа само за мен. 

Тогава чета книги, пия си кафето, планирам си задачките за деня или просто гледам в една точка, докато се събудя. 

Така денят ми започва без стрес и успявам да прехвърля това спокойствие в ИТ работната си среда, където е наистина необходимо, за да мога да се съсредоча и доставя проектите, по които работя. 

кои са най-необичайните съставки, които си използвалa за изработване на подправки? 

Стрити сухи речни раци и нигерийската разновидност на черния пипер.В наличните ни блендове, най-екзотично звучи подправката – аджвайн от “Морско дъно 2”. Това е индийска подправка от семейството на целината, с вкус наподобява малко на нашата чубрица в доста по-лека нотка. Комбинира се добре с девесил и затова присъства в средиземноморската смес за миди и октопод “Морско дъно 2”

имаш ли любима подправка? Ако да, коя и защо? 

Да, кардамон и кориандър. Имат интересен вкус и малцина знаят, че се комбинират добре, както в солени така и в сладки ястия. 

каква е разликата между твоите подправки и тези, които можем да намерим в магазина?

Подправките, които създавам са с история. Всеки бленд е вдъхновен от нещо, което съм опитала в местата, които съм посетила. 

Идеята ми е да пресъздам усещането за това място и в същото време модифицирам продукта, така че да се приеме от хората и да влезе бързо в употреба. 

Комбинациите от подправки са само от истински суровини – без добавена сол и консерванти. Смилането е по-едро от фино стритите смеси, за да може да се усети тази “чистота“ на продукта.

подправки,рецепти,продуктите,състваки,готвене,хоби,софия,споделен офис,sogood,sunaybakeclub,bake,spices,вкусът,подправките,чувстваш

Вкусът е балансиран с готова идея за приложение. Пример – създадох бленда “Градина”, за да улесня хората при приготвянето на зеленчуци като броколи, карфиол, спанак – продукти, които хората са отказали, защото са ги опитвали или преварени или блудкави. 

А приготвянето им може да бъде много лесно и вкусно само с подходящата щипка подправки и малко зехтин. 

има ли някакъв начин, по който се опитваш да направиш преживяването с твоите подправки по-специален за клиентите ти?

Да, идеята ми е, когато готвиш с подправките и опитвайки ястието да ти е вкусно и да си казжеш “ей това ми е познато”. Обаче, в същото време, да не се сещаш какво е “това”. “Гъделичкането” по небцето е нещото, което прави изживяването незабравимо. 

каква е твоята любима рецепта, в която използваш подправките си? 

Обичам да предизвиквам себе си и използвам подправките в десерти. Често приготвям маслени сладки и кекс с бленда за кекс “Магия”. Той съдържа чубрица и често хората не го приемат като подправка за сладкиши. Обаче в него има и лавандула, която балансира чубрицата по деликатен начин и го превръща в много интересна подправка за десерти с масло. 

какви са най-честите заблуждения, които хората имат за подправките?

Че се използват, за да потушат “гадния вкус” на някои храни. 

Всъщност не е така, подправките правят храната интересна и запомняща. Ако ти направиш патешко с естрагон, а аз само с черен пипер, определено твоето ще се запомни повече, защото естрагонът е по-рядко използван като подправка в домашната кухня и вкусът ще е нов.  

sogood spices company
колко постоянни клиенти имаш?

Много са. Не ги броя – щастлива съм, че поне 70% от хората, които са пазарували веднъж от нас се завръщат за още подправки за тях или за подарък на любими хора. 

как рекламираш продуктите си?

Предимно онлайн и два пъти годишно правя ексклузивни участия по тематични базари, за да се запозная отблизо с хората и да им дам възможност да опитат от кекса с щипка “Магия”

би ли се отдала изцяло на подправките и готвенето?

Готвенето изисква отдаденост и ангажира почти цялото ми време. Аз обичам да имам избора да правя различни неща. Затова не бих се ограничила само с едно.

защо работиш от coworking? 

Последните две години работих предимно от вкъщи и границата между “дом” и “офис” се загуби. 

Предпочитам да работя от coworking, за да разгранича офиса от дома. Това ми помага по-лесно да разпускам след натоварен работен ден. 

как се чувстваш в betahaus?

Чувствам се много добре – офисът в ABC е чудесен – просторен, светъл и с много растения. Хората са приятни и усмихнати, а кафето е винаги с плътен каймак. 

Перфектното място за работа 🙂

*ЕРП система – Система за Ежедневно Планиране на Ресурсите. Това са системи, които големите компании ползват, за организация на ежедневни активности – счетоводство, покупки и тн.