Screen Shot 2014-01-23 at 11.41.49 AMОсвен че пийвахме плодово мляко на Harmonica и хапнахме подобаващо, ето на какво още  не успяхте да станете свидетели на закуската ни вчера. На гости ни бяха Study Mentors – млади и ентусиазирани хора, които са се заели с нелеката задача да улеснят бъдещи студенти, които имат желанието да се образоват в чужбина. Може би ще се запитате как по-точно ще им помагат?

Отговорът е, че разработват онлайн платформа за обмен на информация между студенти, които вече са се справили с предпятствията на кандидастване в друга държава (ментори) и такива, на които тепърва им предстои да заминат в неизвестното. Процедурата е лесна – необходимо е само да се регистрираш в сайта и да зададеш въпросите, чиито отговори искаш да получиш. Те от друга страна ще бъдат предоставени от менторите, които предварително са се включили в платформата и дават актуална информация. До момента в платформата са включени държави като Холандия, Великобритания и Италия и тепърва предстои този списък да се увеличава.

Идеята се състои и в това комуникацията между хората да е интернационална т.е. хора от цял свят да кореспондират помежду си и да получават инфо за желаното от тях място. В случая предимството, което може да се изтъкне е, че по този начин ще се привлекат много млади студенти към България.

Като за начало Study Mentors са се съсредоточили върху обратния вариант, защото имат наблюдение че много млади хора не получават правилни съвети и не успяват да се справят.


Тъй като много наши сънародници са останали да живеят извън България след като са завършили, се роди следното предложение – да се свържат с хора като тях и да им предоставят информация за това как се развива образованието в България. Така една част от тях биха могли да пратят децата си да учат тук, а защо не и да се върнат с тях? Май прекалихме с това последното.
Докато си говорихме сладко сладко се върнахме малко по-назад в студентските ни години и си припомнихме колко е хубав студентският живот. Дааа….някои от нас си мечтаеха отново да са студенти, а други разказваха за опита, който са придобили докато са учили в чужбина и колко са щастливи от факта, че са отново в България!