Ето, че последната за тази година betabreakfast вече е факт. Оказа се, че тя е петдесетата за 2013.

На гости днес ни беше културният антрополог д-р Надежда Савова. Може би ще се запитате по какъв начин е обвързано призванието й  с Хлебни къщи? Отговорът е, че тя е основател на Хлебната къща в гр. Габрово, координатор на международната дейност на Мрежата Хлебни Къщи, а същевременно и пътешественик на Годината 2012 на Нешънъл Джиографик.

Screen Shot 2013-12-19 at 1.16.36 PM

Вижте какво още научихме за нея и какви идеи се родиха докато закусвахме сладко, сладко:
Идеята за Хлебни къщи се заражда след посещението на Надежда във Витлеем (в превод от арабски – Байт Лахем означава “Къща на хляба”). Главната причина за създаването на това самодейно средище е не само хората  да се научат как да месят хляб, а да се социализират докато го правят  и най-важното да могат да го споделят.
Ето тук идва  моментът да споменем социалното предприемачество, за което  стана въпрос на закуската. Важно е да се отбележи, че в този вид предприемачество се набляга върху решаването на социални проблеми, а на заден план остава увеличаването на печалбата. С прости думи НПО, което само си печели парите, а не кандидатства по проекти.
Вдъхновени и ентусиазирани от разговора, достигнахме до няколко интересни идеи. Първата от тях беше свързана с това дали да въведем още една дума, която описва какво представлява ко-уъркинг пространството ни – работилище. А идеята се появи докато си говорихме за читалищата в България, за тяхната уникалност и произхода им. Другата идея, която ни се стори интересна беше свързана с това да се направи Картофена къща, в която заниманието да бъде белене на картофи, а може би приготвянето и изяждането им.
Като финал, смело можем да заявим, че днешната betabreakfast беше перфектният завършек на тазгодишната компилация от закуски. Благодарим на Надежда за “пътешествието”, с което успя не само да ни отърси от стреса, но и да направи незабравим  този декемврийски четвъртък.
Очаквайте с нетърпение първата закуска през новата година! Весели празници!