[:bg]Съвсем наскоро приключихме със шестото издание на състезанието ни за стартъпи – Betapitch.
В духа на betahaus да развиваме идеи заедно, в петъчната вечер беше удоволствие да видим залата ни за събития пълна с ентусиасти на откривателска вълна. И сме дълбоко благодарни на всички, които по един или друг начин бяха част от всичко това.
За тези, които пропуснаха, а са любопитни за повече информация – последвайте линка по-долу, където може да гледате пълен запис на цялото събитие, благодарение на партньорите ни от Edit.bg, които съдействаха също и за live streaming през страницата ни във Facebook.

<гледай тук пълен запис от събитието>

Програмата 

Под умелото ръководство на опитния ни модератор за вечерта – Нийл Кокер, в програмата бяха предвидени: няколко думи от победител в предишно издание на betapitch, стартъп презентациите, презентации на инвеститори, представяне и кратка презентация от гости от betahaus Berlin**, решение на журито, обявяване на победителите и награждаване.
Разбира се, всичко приключи с отпразнуване. Но първо – състезанието.
По предварителен преглед и оценка на подадените кандидатури, 10 стартъпа бяха селектирани и имаха възможността да презентират в деня на събитието. На лице беше голямо разнообразие от компании с различна насоченост:

Състезанието откри Константин Рангелов, който с екипа си през 2015-та година спечели Betapitch Sofia със стартъпа си Dronamics, което ги отведе на betapitch global в Berlin. Той каза няколко думи за впечатленията и опита си от състезанието и окуражи тазгодишните стартъпи по пътя им напред.

После.. game on за стартъпите!

Всеки стартъп имаше по 4 мин да презентира дейността си, целите и нуждите си, последвани от минути за въпроси от журито, което непосредствено след всички презентации се оттегли да вземе решение за голямия победител и за това кой ще отнесе останалите награди.

Уважаемото жури на Betapitch ’17 Sofia: Даниел Лорер, Борис Георгиев, Саша Безуханова, Васил Терзиев и Светозар Георгиев /от ляво надясно/
Междувременно обичайните pitching роли се размениха в така наречения reverse pitch, чиято идея е инвеститори, стартъп инкубатори, акселератори и пр. да презентират своите услуги, нужди и интерес в същия формат. Момчил Василев, Йордан Зарев и Людмил Хубанов презентираха фондовете, към които работят – Endeavor Bulgaria, NEVEQ и LAUNCHub Ventures, респективно. През това време журито взе своето решение. И така без повече отлагане, удоволствие е да представим..

Големия победител в състезанието…


Част от екипа зад Printivo: Ваньо Везиров, Радостин Стефанов, Розалия Циканделова и Спас Керимов /от ляво надясно/
В Printivo се занимават с иновативна дейност в областта на регенеративната медицина чрез свой разработен 3D Био-принтер и своя уникална формула Bio-мастило. Чуй повече от тях в това кратко видео (англ.). 
С умела, стегната и изчерпателна презентация и отдаден екип със солидна научна основа, те спечелиха вота на журито и наред с това – място в международния betapitch | global в Берлин идния месец (вкл. и бюджет, за да присъстват на него). Еднодневното мероприятие комбинира 3 стартъп събития в едно: Investor’s day, future mobility camp и betapitch global, където Printivo и 8 други стартъпа финалисти от другите местни betapitch състезания (Хамбург, Истанбул, Йоншьопинг, Мостар, Лисабон, Тирана, Кайро) ще се състезават за Голямата Награда от €5,000, пътуване до Силициевата долина и 6 месечен мембършип.

Останалите награди грабнаха…

Empact, VR/360 интерактивно storytelling studio, насочено към креативно позитивно въздействие, спечели 3 месечен мембършип при нас в betahaus. Така те ще имат шанса да разработят идеите си, споделяйки пространство, вдъхновение и подкрепа от шарена общност от креативни професионалисти.

Допълнително, 4-ма от членовете на журито избраха стартъп, който индивидуалано да подрепят с 2 часа от времето и компетенцията си под формата на менторство.
Саша Безуханова дари своето на Printivo. Тя също изненада и с допълнителна награда – ексклузивно място в затворена сесия с Мат Бритин – директор Business & Operations към Google за Европа, Средния изток и Африка. Той ще бъде специален гост в предстоящото събитие, организирано от Edit.bg.
Предпримач в редица инициативи и начело на Telerik, Васил Терзиев подари менторство на Tool.Domains, чиято насочест е към предлагане на услуги в сферата на SEO и домейн чрез огромна база данни от домейн имена и уебсайтове.

Съосновател на Telerik Academy, Светозар Георгиев ще подкрепи HITL Human-in-the-loop, социална инициатива, която наема и обучава бежанци в осигуряване на услуги за ML и AI компании.

Soulify спечели менторство от Даниел Лорер, чийто богат опит и успех в сферата на софтуерните продукти ще им е несъмнено от полза. Те разработват апликация, която асистира на пациенти със шизофрения да водят активен и пълноценен живот.

По пътя си на разработване на нов тип онлайн среда за изследователи – BioSeek JSC (платформа на принципа на Google, специално насочена към сферата на природните науки) ще получи ценна подкрепа от Борис Георгиев. Борис, който гради кариера в Google от ’13-та година насам, подари специалнен достъп до Google Cloud Platform For Startups, който ще даде шанс на BioSeek да се възползва от редица специализирани Google услуги, достъп до cloud кредит, поддръжка, менторство, трейнинги, както и ще им отвори врати към допълнителни програми.

Superhosting.bg раздаде награди на всичките 10 стартъпа. Първото място на Printivo’s им подсигури едногодишен план “SuperHosting”, а всеки от останалите 9 стартъпа получи едногодишен план“SuperStart”.
Повече снимки от събитието може да се разгледат тук. Те са дело на Cinematic 4, за чиято колаборация им благодарим много.

 
Партньори на betapitch събитието тази година бяха Edit.bg, Superhosting.bg, Bulgarian Venture Capital Association (BVCA) и Samsung.*Нийл е основател на най-големата общност на технологични стартъпи в Уелс, Великобритания, както и съосновател и управител на свой успешен стартъп – Ramp (повече за него – в статия тук). С редица от ценни професионални и личностни качества и естествена и сърдечна общителност, Нийл бързо зае специална роля в betahaus общността и за много от нас е удоволствие да го познават и да делят работно пространство с него. Поради това и още много, бе чудесно да имаме съдействието му да модерира betapitch и отзивите от въплъщението му в тази ролята бяха широко позитивни. Благодарим ти, Нийл!
**Лени Лейтер и Джон Сайкс ни посетиха от Берлин, като част от по-голяма група от Берлинската betahaus общност. Те презентираха стартъпите, които ръководят –  Deskish (online canvas, който позволява бързо създаване и споделяне на визуални и аудио произведения) и Racemappr (платформа, целяща да помогне на хората да откриват по-лесно следващото си предизвикателство в лицето на събития, свързани с тичане, триатлон и колоездене). С ентусиазъм и много хумор те обрисуваха и интересна картина на атмосферата в общността на betahaus в Берлин, както и тяхната стабилно нарастваща роля там.
***От голяма помощ в процеса на селектиране на стартъпи за участе в състезанието бяха амбасадорите на betapitch в това издание – Валентина Миланова, Жанет Тодорова и Никола Янев. Тяхната роля включваше също окуражаване и насоки за стартъпи в процеса на кандидатстване и по презентациите им. Силно оценяваме готовността им да влязат в тази роля и помощта им, не по-малко от цялостния им принос и подкрепа в стартъпските и въобще бизнес среди в България.
Големи благодарости, разбира се, отиват и за скъпото ни уважаемо жури: Даниел Лорер, Борис Борисов, Светозар Георгиев, Васил Терзиев и Саша Безуханова. И на на последно място, ценим много помощта на партньорите ни от Bulgarian Venture Capital Association и конкретно Мария Маринова и Валентина Миланова, както и Момчил Василев, Йордан Зарев и Людмил Хубанов, за осъществяването на reverse pitching тази година, като стъпка напред в това да се подсили по-добра двустранна комуникация межу фондове и стартъпи, а с това и по-стабилна, ясна и информирана екосистема.
 

ПРИСЕДИНИ СЕ И ТИ В BETAHAUS

СЛЕДИ BETAHAUS във FACEBOOK

[:en]Just recently we wrapped up the sixth edition of our very own competition for startups – Betapitch.
In betahaus’s spirit of growing ideas together, our event space was full on a Friday eve with enthusiasts in discovering mode. And we are truly very thankful and appreciative to all that took part in one way or another.
For those who missed it, but wish they didn’t, you can follow the link below and watch a video recording of the full event. The recording and the live streaming was made possible thanks our to partners Edit.bg.

<watch full video recording of the competition>

The program 

Under the skilful facilitation of our much appreciated moderator for the evening – Neil Cocker*, in store for the evening was: a short talk from an earlier edition betapitch winner, startup pitching, investor pitching, betahaus Berlin guests appearance**, jury’s decision, winner announcements and awarding.
And of course, all was followed up by celebration. But first the competition.
Through prior evaluation of all submitted applications, 10 startups were pre-selected and given the opportunity to pitch that day. With quite a refreshing diversity, we had:

  • BioSeek JSC – Google-like platform for Life Sciences research;
  • CastFolio – ‘the Linkedin’ for the entertainment industry;
  • Connecto.ai – Connecting businesses with people through AI powered conversational interfaces;
  • Empact – VR/360 studio focused on campaigns for good and on creating positive impact;
  • HITL – A social enterprise that employs and trains refugees to deliver services to ML and AI companies;
  • PRINTIVO – 3D-Bioprinting tech, creating human tissues for scientific experiments & patient treatment
  • Majio‘s Sloth.Works – secure and anonymous hiring platform, connecting developers with companies;
  • Soulify – app, assisting schizophrenia patients to lead an active and fulfilling life;
  • Tool.Domains – different services for SEO and domaining;
  • Yourtutor.us – a virtual “School of the Future”.

We began with a short talk from Konstantin Rangelov, who back in 2015 won Betapitch ‘15 Sofia with his team’s startup Dronamics and got to go to betapitch global in Berlin. He reflected on his experience with the competition and encouraged the competing startups this year on their path ahead.

Then.. game on for the startups!

Each startup got to present their best pitch within 4 minutes, followed by answering questions from the jury. The jury then shortly retired to discuss and decide on the big winner, as well as who gets the rest of the prizes.

The honoured jury of Betapitch ’17 Sofia, left to right: Daniel Lorer, Boris Georgiev, Sasha Bezuhanova, Vassil Terziev, Svetozar Georgiev
Meanwhile conventional pitch roles were switched, i.e. we had the opportunity to hear a so called reverse pitch, where investors, startup incubators, accelerators present their services within the same format, including Q&A. Momchil Vassilev, Yordan Zarev and Lyudmil Hubanov pitched the funds they represent – Endeavor Bulgaria,  NEVEQ and LAUNCHub Ventures, respectively. Then our jury was back, ready with their decision. Without further ado, it’s pleasure to present..

The big winner of the event…


Part of the team behind Printivo: Vanio Vezirov, Radostin Stefanov, Rozalia Tsikandelova and Spas Kerimov /from left to right/ 
Printivo innovates in the field of regenerative medicine with invented 3D Bio-printer and unique formula of Bio-ink. You can hear more about them and by them in this short video.
With elegant, elaborate and quite exhaustive presentation, matched with thorough and dedicated team on quite the solid science ground, they won the jury’s vote and with that – a place at the global betapitch competition in Berlin next month (incl. budget to attend). This one day event is 3 startup events in one: Investor’s day, future mobility camp and betapitch global, where Printivo and 8 more startups that have won their respective local competitions in Hamburg, Istanbul, Jönköping, Mostar, Lisbon, Tirana, Vienna and Cairo. They’re fighting for a Grand Prize of €5,000, a trip to Silicon Valley, and 6 months of betahaus Berlin membership.

The rest of the prizes went to…

Empact, the VR/360 interactive storytelling studio, aimed at creating positive impact, won 3 months membership in betahaus’s community. They will have the chance to develop their ideas, sharing space, inspiration and support with our colourful community of creative professionals.

Further, 4 of our jury members chose a startup they would like to offer two hours of mentoring.
Sasha Bezuhanova awarded her consulting time to Printivo. She also surprised them with an additional prize – an exclusive place in a close session with Matt Brittin – the president of EMEA Business & Operations for Google. He will be a special guest on an event organised by Edit.bg.
Serial entrepreneur and specialist in developer tools, Vassil Terziev’s awarded his mentorship to Tool.Domains. They offer services for SEO and domain related services, leaning on large databases of domain names and websites.

Co-founder of Telerik Academy, Svetozar Georgiev will be mentoring HITL Human-in-the-loop, a social enterprise that employs and trains refugees to deliver services to ML and AI companies.

Soulify, won the guidance of Daniel Lorer’s, whose immense experience and success with software products will surely benefit them. They are working on an application, assisting schizophrenia patients to lead an active and fulfilling life.

On their road to further developing a new breed of online research environment, the Google-like platform for Life Sciences research – BioSeek JSC, will be supported by jury member Boris Georgiev. Boris, who’s been building a career at Google since ‘13, gifted them with wildcard to join Google Cloud Platform For Startups. This will give chance to BioSeek to take advantage of Google’s infrastructure, access cloud credits and scaled support, mentorship, training, free credits, as well as foot-in-the-door to further tailored programs.

Superhosting.bg had prizes for all 10 startups. Printivo’s first place secured them one year hosting plan “SuperHosting”, while the other 9 startups each received a one year plan “SuperStart”.
More pictures from the event you can check here. Credit and big thank-you goes to Cinematic 4 for the collaboration.

Partners of the betapitch event this year were Edit.bg, Superhosting.bg, Bulgarian Venture Capital Association (BVCA) and Samsung.*Neil is the founder of Wales’s largest tech startup community and has co-founded and currently running his of own successful startup – Ramp (more about him – in an article here). Knowledgeable, sharp, and kind, he has become an integral part of betahaus’s community and pleasure for so many to know him and have him around.. For this and more it was wonderful to have him in the role of moderator, that we unanimously believe he executed with ease and flow. 
**Lenny Leiter and Jon Sykes visited us from Berlin with a bigger group of people from Berlin’s betahaus community. They presented their new startups – Deskish (an online canvas that allows you to create and share web art and music) and Racemapper (a platform, aimed to help people discover running, triathlon or cycling races nearby, i.e their next challenge). With a lot of wit and upbeat mood, they gave us an interesting presentation and appreciated peak at betahaus community there and their involvement within.
***Of huge help in screening through the applications and evaluating were this year’s betapitch ambassadors – Valentina Milanova, Janet Todorova and Nikola Yanev. They also had a role in recruiting, finding, encouraging and training startups for application and pitching. We highly appreciate their collaboration for this event, as much as their overall support and contribution to the startup and business environment.
Big thank-you goes, of course, to our honoured jury team this year: Daniel Lorer, Boris Georgiev, Sasha Bezuhanova, Vassil Terziev, Svetozar Georgiev. Further, we appreciate the help of our partners – Bulgarian Venture Capital Association and Maria Marinova, Valentina Milanova, Momchil Vassilev, Yordan Zarev and Lyudmil Hubanov, per se, with their part in making a ‘reverse pitching’ possible this year as a step closer to fostering a better two-way communication between parties and boosting a healthier, more transparent and informed ecosystem.

JOIN US IN BETAHAUS

FOLLOW US ON FACEBOOK

[:]