[:bg]Днес, 2-ри юни, betahaus става на 5 години. One hell of a journey.
Когато започнах да пиша този текст, мислих той да съдържа гръмко звучащи цифри и постижения: квадратни метри, обитатели, организирани събития, продадени кафета и т.н. Бързо, обаче, се усетих, че не ми се пише за това и реших да си припомня някои от най-незабравимите и интересни моменти през тези 5 години в старата автоматична телефонна централа (АТЦ) в Лозенец. Списъкът е изключително дълъг, но ще се придържам към цифрата 5.
В този ред на мисли си спомних за:
1. #ДАНСwithme: изградихме коуъркинг офис на открито пред парламента и подкрепихме работещите протестиращи. Коментарите са излишни. Пак бихме го направили.

Снимка: Стоян Георгиев
2. ВьБАНКь или просто „банката“: обединени около общи интереси, заедно със DJ-дуото Famous in Front и нашият приятел Вито Стоянов помогнахме да се случат едни от най-вълнуващите техно ъндърграунд събития у нас. Независима сцена, стара фабрика, 1000-1500 човека. Всичките издания незабравими, а който е бил, ги помни.

 

 
3. Успешни стартъпи: Многотомна книга би станал този пост, ако тръгна да изброявам всички успешни компании, тръгнали от betahaus. Гордеем се колко от тях са успяли, въпреки, че никой не е вярвал в идеите им в началото, освен общността в бета. Един от любимите ми примери се откроява с това, че наистина стартираха от нулата при нас и това са Domestina: една от най-бързорастящите български стартъп компании в момента. Още през първата ни година дойдоха в betahaus Ники Казмин и Влади Симов и тихомълком наеха 1 team desk, за да развиват нов стартъп. Сравнително бързо се внедриха в общността, включиха нови членове към екипа си и без много шум и VC money, разработиха тогава GoMama. Включиха се и на betapitch и не спечелиха. Спомням си как журито ги засипа с тежки критики за многото пробойни в проекта. Близо 2 година по-късно пораснали в betahaus, излязоха горди като Domestina със солиден инвестиционен рунд и опериращи в две европейски държави.

 
 
4. Seedcamp, Hub:raum, Seedrs, ASPnP и др.: същността на betahaus е да подкрепяме предприемачеството. През годините успяваме да докараме имена като тези. И то не на сила и без огромни бюджети. Ще продължаваме усилено в тази посока. Очаквайте следващото издание на betapitch през есента.

 
5. Влязохме в международния Forbes като 1 от най-яките коуъркинг спейсове в света и поставихме София на световната коуъркинг карта. Поздравления и за всички останали участници: SOHO, CowOrKing space by Puzl, cosmos coworking camp, Малките 5, CoShare, 1Hub и другите, за които нашият пример е бил вдъхновяващ за стартирането на бизнес. Вече спокойно може да се каже, че коуъркингът е ниша в закостенялата индустрия на недвижими имоти и офиси под наем.
 
Не на последно място трябва да отбележим, че обичаме да празнуваме успехите и го правим стриктно 2 пъти годишно. Ще се постараем да направим и отбелязването на тази половин декада незабравима, затова:
Всички в бета на 23-ти юни![:]