[:bg]Вече 5 години betahaus | sofia продължава да е дом и на фриленсъри – интересни и разнообразни личности, и професионалисти от доста различни сфери на дейност, обединени от избора да работят свободно.
Думата freelance навлиза още през началото на 19ти век като се използва да назовава средновековни наемни войници – free-lance (буквално преведено от англ. ез. – ‘свободни копия’), т.е. войници, които са свободни да изберат за кого да се бият (най-често – нацията или човека, който им плаща най-много). Нарицателното, разбира се, придобива доста по-широко значение с времето.
Фриленсърите (или работещите на свободна практика) най-често се ангажират само за извършването на определени проекти по техен избор или пък биват представлявани от компания или агенция, която препродава техният труд на крайни клиенти, но във всеки случай – сами решават кога, колко и как да работят. Те работят до голяма степен независимо, като в днешно време са все по-улеснени от уеб платформи и канали, чрез които да намират проекти локално и глобално. Въпреки това професионалните контакти, динамична среда и активност си остават ключови за успешната им реализация, гъвкавост и устойчивост.
Независимо дали си опитен в сферата или тепърва тръгваш по този път – заповядай да тестваш пространството и атмосферата на betahaus и общността ни.

ПРОБВАЙ COWORKING В BETAHAUS 

А ето и някои от работещите на свободна практика под покрива ни като част от betahaus общността.
 
Свилен Петров, illustration & animation design.
Свилен е фриленс от 2 години. В началото посещава често събития тук и постепенно решава да се присъедини като мембър (заедно с други приятели на свободна практика). Най-големите ползи за него са многото нови запознанства и чести събития. Допада му много ежеседмичната ни закуска – betabreakfast. Споделя, че средата тук определено го предразполага и стимулира, а работа в коуъркинг му позволява баланс между свобода и възможност да си заложи работна дисциплина. Идва обикновено 10-7, а от деня си тук най-обича сутрините.
Повече за него и работата му може да видиш на dribbble.com/spovv, behance.net/s-pov, както и на страницата на студио SM-artists.com, на което е основател.


Борис Борисов, interface design & animation.

Борис работи от 2.5 години на сводобна практика. Предпочита коуъркинг, тъй като средата вкъщи, от където работи в началото, не му носи необходимото в социален аспект. Не се придържа към стриктно работно време и често идва по най-различно време на деня. Избира пространството ни, тъй като му се струва като най-доброто от алтернативите. Най-големият плюс за него тук са хората и кафенето.


Мириам Куик, data journalist

Mириам идва от Великобритания и работи на свободна практика от 6 години. Повече от 3 години вече е в коуъркинг, тъй като й харева комбинацията от свобода и удобствата на офиса – за максимална концентрация. За betahaus казва, че е очарователно място. Харесват й интериорът, многото пространство и въздух, много добрият интернет, хубавото кафе, и че хората наоколо са много фокусирани и се създава правилна работна среда. „В момента прекаравам известно време в София като част от 6 месечно пътуване и работа като дигитален номад из Европа. Betahaus се оказа за мен идеалната опция за това време“.
Повече за Мириам и с какво се занимава – на сайта й https://miriamquick.com/


Боян Костов, digital product design

Боян е фриленс от 8-9 години. Припознава коуъркинга, след като известно време работи от вкъщи и усеща, че не му действа добре и в професионален, и в личен аспект – има нужда от повече социални контакти и разнообразие. Започва да ходи по събития и срещи на дизайнери тук и покрай тях се запознава с други фриленсъри. С двама от тях работят сега на едно бюро поотделно, но понякога и в колаборация. Тук може да го намериш по различно време на деня; определно обича да разполага с времето си свободно. Казва, че идвайки в betahaus се чувства все едно излиза от държавата и влиза в друго пространство, че е много различно кътче и усещането за толкова ‘филтрирани’ и концентрирани по интерес хора на едно място му допада.

Повече за него и работата му може да видиш на сайта му www.Tardigradestudio.com


Даниел Захариев, full stack development

Даниел е на свободна практика от 5 години като програмист. Работи главно с клиент от Великобритания. Избира coworking варианта, тъй като му става скучно да работи по пижама от вкъщи, а му се ражда и син, и става съвсем разсейващо.Тук той се придържа малко или много към стандартно работно време, но е гъвкав. Засичаме го и уикендите понякога. Избира нас, защото местоположението му е много удобно, а и казва, че е супер място за социализиране, събития, добра бира и интересни хора. Като цяло средата му понaся добре.
 

ПРОБВАЙ COWORKING В BETAHAUS 

[:]