[:bg]На бялата дъска ни посреща стилизиран вариант на везната на справедливостта, а на масата – козунак и вита баница. Юридическата мисъл преобладаваше, но пък добре се смести в пространството на betahaus. Сложихме един буркан домашен мед от трудно за запомняне селце, но по никакъв начин по-малко важно, вдишахме и “…с двата крака в казана…” – каза хиената на саванското пиле в български превод от 1993г.
И наистина сутрeшно за раздвижване на мисълта, пък и доброто настроение, си зададохме следния въпрос: Кое е изначалното човешко право? Не е едно, разбира се, но пък, избирайки само едно, осъзнаваш какво по-точно си склонен да пренебрегнеш. Като започнем от правото на избор, свободната воля, самосъхранение, равенство, частна собственост, минем през правото на свободна инициатива, свобода на движение и слово, за да стигнем до правото на мълчание, смях, да си социално неприемлив. Е, в коя група от права припознахте избора си веднага – това ще е интересно за вас, моето любопитство буди обаче отговорът на въпроса – коя група зачеркнахте най-лековато и защо?
Насочваме внимание към Цецо и Ники – представители на Pravatami и Advokatami, прависти, сутрешни оратори, фенове на планиското колоездене. Ники смята, че математиката и правото има много общо, а Цецо ползва калкулатор за събиране на две двуцифрени числа. Трети курс става част от екипа на Pravatami, припознава се в дейността им и мисли, че правото трябва да отговаря на обществените отношения. Един от трудните моменти за тях се оказва неодобрението на Софийска адвокатска колегия, от която получават анонимни предупреждения за сваляне на сайта. Опити за нормална комуникация така и не е имало. Pravatami започва да се развива на дарения и собствени средства, като хостинга и домейна са подарък от superhosting, а финансовата самостоятелност продължава да бъде приоритет.
13211181_10207717435027172_1668655312_o
Малко след Pravatami се появява и Adovkatami, екипът на който се състои от четирима с участието на Ники и Цецо. Главна цел на платформата е оптимизиране на усилията от страна на клиенти и адвокати, като самият екип гледа да страни от даване на правни съвети и консултации. Главно предизвикателство е проблемът с посредничеството, чийто параметри не са ясно поставени от закона, а в същото време прекрачването му – наказуемо. Растежът на Advokatami е стабилен, като всеки месец се наблюдава увеличение в клиентите. Засега са финансирани от частно лице, но търсят и още желаещи инвеститори, чиито средства ще бъдат съсредоточени в развиването на маркетингови стратегии и наемането на marketing и sales специалисти.
До втората половина на 2017г. виждат себе си вече на чужд пазар, защото смятат, че бълграският е малък за услугите, които предлагат – засега в плановете им челна позиция заема подобният на нашия, но много по-голям пазар на Полша.
Останалото завършихме с мълчание, докато юридическите умове не се сдържаха и сформираха силен дебат около масата, докато други все още хапваха и се радваха на ароматочно кафе в големи чаши.
 
Е, така. Видяхме се, запознахме се и се понаучихме. Елате следващата седмица, когато ще си поговорим с представители на Уебинария БГ.
Ела на тест ден в пространството ни или направо си заяви бюро.
* Реших, че закуската става гранде част от Кралското общество от XIXв. и именувам нов химичен елемент в блога – този на впечатленията.[:]