[:bg]Започването на закуската с Happy Escape половин час по-рано от обичайното привлече много свежи хора, но държа да отбележа – никой от тях не свири на китара. Освен Валката – това си е от него.
Думата, която водеше групата, беше ескапизъм – бягане от реалността. Един от известните ескаписти е Лудвиг II, който е бягал от реалността, като е строил замъци. Хората на закуската обаче далеч не бяха толкова амбициозни, някои се радваха, че са избягали от леглото, други – от Студентски град. Да не забравяме, че хората си бягат и в буквалния смисъл, за здраве, сещате се. Байчо от екипа на Happy Escape пък от две години е избягал от 3G-то си и харесва Студентски град – признаваме, хубави доводи даде. Едно от сладките бягства тази сутрин беше от училище, бележки раздавахме след закуската. Екскурзовод в абстиненция не знаеше как ще реагира на това да приеме ролята на воден, вместо водач. Практикуващ екскурзовод пък сподели за непредвидено бягство, ама не навън, а навътре – в храм “Ал. Невски”, където се оказва заключен с една от групите, които води. Най-щастливо си бяга обаче човекът, който може да го прави, когато си поиска, ей така – паралелно с всичко останало.
Идеята за Happy Escape идва още през 2012г., а мъдрецът й е Алекс, който вече е почнал да организира бягства из България за приятели. Първото съвместно бягство с Байчо някъде из Родопите е моментът, в който се припознава потенциала на проекта. Започват да сформират екип, продължават с безплатни бягства до събиране на добра начална група и лека полека ескалират в плана си. Зад себе си имат вече около 11 организирани бягства, като голям извод за тях самите е, че за хората не е важно къде отиват, а с кого – именно те правят бягството, с всичкия пълнеж от преживявания. За разпространяване на идеята разчитат най-вече на референции и социалните мрежи. Сформирането на една група не се оказва толкова трудно начинание, тъй като хората припознават ценностите на Happy Escape и се кефят на начина, по който осъществяват бягствата. Стараят се да направят пълна дигитална детоксикация, като първият ден за повечето хора е преходен. Алекс и Байчо имат опит с организиране на тиймбилдинги и смятат за задължително неформалното запознаване, което първоначално правят самите хора от групата, като са оставени да се разбират за разпределяне по колите сами. Happy Escape не харесват пътуването с автобуси. Следващата стъпка поемат водачите, а техен любим инструмент е играта. Ще ви оставя да скокнете в някое бягство с ескапистите, за да разберете какви са игрите. След бягството пък хората естествено продължават комуникация помежду си, а това на свой ред е най-удовлетворяващия networking за екипа на Happy Escape.
10437429_1801134296781471_757797385635639682_n
Бягството от зоната на комфорт – това е неформалното учене, което започва точно с едната крачка навън, но не води до паника. Happy Escape искат да насърчават хората и да им покажат, че могат да постигнат нещо ново, просто с малко повече усилия.
Бизнес моделът им се състои от три главни стълба – приходи от участващите, контакти с хора, които осигуряват нужни консумативи и желаещи от цяла България да бъдат обучени за водачи. Над 140 ескейпъри са минали вече през водачеството на Happy Escape и те не спират дотук. Вече излезнали от bootstrap етапа, са намерили туристическа агенция за партньор и се справят с проблематичната регулация, която им носи не малко хартия за подписване, но екипът им предпочита да работи в легалните граници. Стартъп методологията им се насочва към разрастването както на аудиторията им, така и на броя водачи, като тук вече погледът им се насочва и към чужбина. Изграждането на такива силни мрежи ще им позволи събирането на голямо количество инфорамция за желанията и очакванията на всеки един участващ. Утопична цел е Happy Escape да се превърне в цялостна платформа, чрез която всички хора, които по някакъв начин се занимават с водачество и нямат работа, да намират групи в мрежата от контакти на ескейпърите.
Плануват се и heavy бягства за по-екстремните, а дотогава можете да планирате някое свое с Happy Escape – следващото е 6-8 май в Северозападна България. Току виж сте влезнали в някоя гъста мъгла, ходейки по козя пътечка, но с пълно доверие на водачите и хората около себе си.
 
Е, така. Видяхме се, запознахме се и се понаучихме. Елате следващата седмица, когато ще се разкрие една от най-очакваните мистерии от последните две седмици – Идва Петък.
Ела на тест ден в пространството ни или направо си заяви бюро.
* Реших, че закуската става гранде част от Кралското общество от XIXв. и именувам нов химичен елемент в блога – този на впечатленията.[:]