[:bg]Бззззт. И много мед.
Вчера имахме честта да се срещнем с целия екип на Bee Smart Technologies, ама почти. Иван пак се оказа, че бръмчи нанякъде.  Тематично на масата заварихме само филийки, но не просто някакви си филийки. Помните ги – онези с много масло и мед? Е, такива бяха и оставихме чиниите празни и сладко лепкави.
Любителите на мед не изневериха и бяха точно толкова свежи и подготвени, колкото са и работливите черно-жълти приятели – не, не Dubioza Kolektiv. Пчели! Събрахме се много такива в големия кошер betahaus Sofia, заедно с три кучета, много възпитани кучета. Хора с афинитет към високите технологии, страшни пи(т)чове, такива, които правят сандали и оригами, пчелари с никнеймове като Теди Хъни, такива, които могат да опишат себе си само в “к”-та – карат колело, катерят се и пишат кодове (Къ’в да е този младеж? Лъв е!), Сашовци, психоаналитици и юристи, даже гости от Родопите, които рядко виждат хора и са измислили как хората да ходят при тях. А, да. И ротвайлерът Лайла, която се разхождаше с червени рогца пред ушите.
И зодиите си казвахме, ама то беше повече за фън и даде повод на някои хора да се поопознаят. Няма нищо лошо в сутрешния флирт, стига да си достатъчно адекватен…или поне чаровен.
beesmart tech закуска
То be successful you have to be one of three types of bees – the queen bee, the worker, or the one that doesn’t fit in. Or the killer bee. Добавка от публиката. Съгласихме се веднага.
Идеята за Bee Smart Technologies се ражда от недоволството на Сергей, чийто дядо пчелар го е възпитал в любов и уважение към съществата, без които не бихме издържали много време на тая земя. Заедно с Иван първоначално се насочват към развиване на технология, която ще се бори с пестицидите, но бързо разбират, че това не е правилната посока. Вследствие започват да разработват уреди, които поставят в кошерите на пчелите и с помощта на вълни, които предават сигнал на всеки 15 минути, на всеки 6 часа се изпращат резултати, за да може екипът да проследява развитието на пчелното семейство и да коригира или навигира пчеларя в по-доброто им отглеждане. Само за миналата година статистики от Северна Америка показват, че 44% от пчелите там са изчезнали. Много фактори влияят, но за тези, които могат да бъдат локално контролирани, помагат именно хората зад Bee Smart Technologies.
На българска почва, която се оказва изключително благородна за отглеждането на пчели и продукция на качествен мед заради разнообразието от билки, екипът се бори бавно в убеждаването на пчеларите да преосмислят бизнес стратегиите си. Или по-точно да започнат да имат такива. Липсва обединяване на пчеларите и желание да направят прости сметки, с които реално да излизат на печалба, а не просто да разпродават най-качествения европейски мед на държави, които го ползват за вдигане на качеството на собствените си продукции. Българските пчелари се оказва, че са единствените бизнесмени, които не искат цена за стоката си, а първо питат “Колко даваш?”.
Преди месец получават сийд финансиране от NEVEQ 2, нещо, от което остават изненадани, тъй като попринцип не попадат в категорията на участващите компании, и с тези средства обогатяват екипа и се придвижват към финализирането на продукта. За в бъдеще искат да обединят сили с организации на родна почва и да започнат обучение на интересуващите се от пчеларство предприемачи, които реално да следват една установена формула, и да съсредоточат колективното медопроиздоството в страната и да намалят безразборното му изнасяне навън или разрподаването му като суровина.
Медно щастливи си пожелахме и честит рожден ден – betahaus Sofia стана на 4! Празнуваме следващия четвъртък и ще ви чакаме все така свежи!
 
Е, така. Видяхме се, запознахме се и се понаучихме. Елате следващата седмица, когато ще се случи първата коуъркинг закуска, на която ще си поговорим как коуъркингът влияе върху развитието на технологиите и иновациите.
Ела на тест ден в пространството ни или направо си заяви бюро.
* Реших, че закуската става гранде част от Кралското общество от XIXв. и именувам нов химичен елемент в блога – този на впечатленията.[:]