[:bg]Този четвъртък закусихме в едновременно полезна и приятна компания – тази на екипа на UniStart. Свежи, много амбициозни и са от онези издръжливите, нали се сещате. Не работохолици, а вдъхновители.
Започнахме с добър набор от лоши вицове, а моментът, в който разбрахме, че си имаме гост (дигитален номад, ама без дигиталното, повече се кефи на мотора си вмомента), който ще ни разбира само на английски – няма нужда да се срамуваме от резултатите, супер си бяхме. Наслушахме се на думи като “тюнел”, песнички за Майхоу (Михо – хубаво име иначе, а на японски означава даже “fields of steel”); искам обратна връзка, ако са ме излъгали; на шеги, за които се бореха да разкажат, а всъщност не толкова забавни, онова умряло “…даа”, след като са те попитали дали си имаш приятелка и мълчание на въпроса “Гледате ли порно?”. Не кимайте, знаем вече.
Програмата UniStart се ражда от недоволство – УНСС би трябвало да учи студентите си икономика, ама нещо не се справя. Представителите на програмата казаха, че са били трезви, като са я мислили. Ще им повярваме. Реално смятат, че дупката между университет и бизнес започва да става все по-голяма и бавно, но уверено започват да канят компании на уъркшопи и семинари на различни теми. Забелязват, че зелените студенти много често мислят, че да започнеш бизнес е много трудно и изисква изключително много пари, а други вярват, че едни 50 страници бизнес план са напълно достатъчни.
Програмата им досега е имала едно издание, а второто завършват съвсем скоро през месец юни. Започват начинанието със собствени пари, а сега вече са подкрепени от приятно количество хора. Общо за двете години са кандидатствали около 50 екипа, като тазгодишното издание на програмата са започнали 12. Пограмата продължава 2 месеца, а през това време екипите получават много know how от ветерани в тези области, развиват идеите си или напълно ги изоставят и започват нови. Крайната цел е питчването на проекта пред жури, инвеститори и ментори.
Екипът на UniStart иска да вкара свежест в стартъп общността, има амбицията да запали предприемаческата искра дори в студенти, които не са част от икономическата сфера. Аудиторията им надброява 2000 студенти, като всеки университет е потенциален инкубатор за млади предприемачи. За в бъдеще ще си имат агенти, не ни казаха дали ще са в черни костюми.
В екипа са 15 човека, 7 от тях сформират борда, всички имат поне по още една работа отстрани. Да не е скучно. Споделиха и за един 24-часов Bootcamp, в който взели участие 16 екипа. Изводите оставиха за себе си, но явно са усетили настроенията добре. Следващите пет години ги виждат като големи – по-голям екип, по-голяма аудитория, повече идеи.
 
Uncle Henry: Maximilian, ask me what is the most important thing in a joke?
Young Maximilian: What is the most important thing in a jo…
Uncle Henry: TIMING!
 
Е, така. Видяхме се, запознахме се и се понаучихме. Елате следващата седмица, когато ще си поговорим за Bee Smart Technologies.
Ела на тест ден в пространството ни или направо си заяви бюро.
* Реших, че закуската става гранде част от Кралското общество от XIXв. и именувам нов химичен елемент в блога – този на впечатленията.[:]