[:bg]Миналият четвъртък се събрахме да закусим със съвсем нормални хора – те не спасяват животи, не са герои, притесняват се и се обичат много. Наричат се семейство, а танцът е съзнателно решение. Занимават се с живота по начин, който е адекватен за тях. На брой са 8, а тези, които поговориха свободно с нас за проекта им ARTisT са Валери, Благовеста, Яница и Ясен.
Около масата се събрахме все индивиди, които по някакъв начин се занимават с изкуство. Да, много е голяма тая дума – в нея мушакме спокойно филосфия, театър, художествена гимнастика и всички ония танцувални опити, от които повечето се срамуват. “Обичам да танцувам, ама знам, че не мога.” Валери го вижда по друг начин – “Знам, че не мога да танцувам, но пък обичам.” Прави го от малък, особено когато е ядосан. Влиза в стаята, пуска музиката и се движи – тогава чувства пространството като зала 1 на НДК, а сега нещо му е станало малко, почти като мазе. Така, де, пораснал е просто. Благовеста пък си има любимо движение, само да бяхте видяли как открадна с шепа малко от сутришните слънчеви лъчи.
Проектът го стартират те двамата преди две години, след като печелят конкурс, представлението пишат за два часа. Опитите им за намиране на спонсори първоначално са неуспешни и затова инвестират сами в себе си. След успешна презентация печелят финансиране от Министерство на културата, събират още 6 човека и заедно с един гениален композитор правят първите стъпки. С него се сработват добре, защото знаят какво искат, въпреки че грам не разбират от музика. Екипът не се издържа с танцуване (засега) и не мислят, че пътят към реализирането на проекта е бил много сложен, нито много лесен. Той си е просто техен, защото това са именно те. Без да се крият зад персонажи, искат да отговорят на въпроса “Какво означава да си артист?” Тук, днес, в България.
ARTisT Valery Kirilov 2
Рекламата, на която разчитат най-вече, е от уста на уста. Решават да заснемат кратки тийзъри, които Facebook определя като порнография. В крайна сметка именно това прави най-добрата реклама, а кампанията много успешна. В нея няма послания, нито апели “Елате! Вижте! Това ще промени живота ви.” Както написах вече, те оставят други хора да спасяват човешки животи. За последното им представление в София на сцената на театрална работилница Сфумато не са подготвили нещо специално, то си е последно, а досега са изключително щастливи, че се радват все на пълни зали. След това се пренасят към Шумени Благоевград, а на есен не знаят дали ще продължат представленията. Бъдещите им планове включват успешно кандидатстване за фестивал в Неапол и претенция за развиването им в една компания, която да спомага съществуването на танцьорите в нормалния свят. Самостоятелно и без намесата на “по-големи мнения” – наричат го “Не ТаКа”.
“Преди всичко сме хора! Човеци.” И са заедно, на първо място семейство, а после компания. Така ги усетихме и ние.
А после мълчание.
Да бяхме цял живот един до друг мълчали заедно.
 
Е, така. Видяхме се, запознахме се и се понаучихме. Елате следващата седмица, когато ще си поговорим за правните услуги онлайн и колко по-добър може да е advokatami.
Ела на тест ден в пространството ни или направо си заяви бюро.
* Реших, че закуската става гранде част от Кралското общество от XIXв. и именувам нов химичен елемент в блога – този на впечатленията.[:]