Екипът на Argo работи от локацията ни на площад Славейков от юли месец миналата година.

„Бета е вторият ни дом. Изключително се радваме най-много на комуникацията си с други членове и обмяната на опит. Имаме и работни взаимоотношения вече с някои от другите бета обитатели.
Community в истинския смисъл на думата :)”

компанията

е създадена 2016 и разработва уеб решения за клиенти чрез Sitefinity CMS (горд български продукт на Телерик, сега Progress). Съоснователи на Argo са Вероника (CEO) и Олег (.Net програмист).

Вероника е била част от Sitefinity продуктовия екип няколко години. Тя прекарва известно време в Англия, където работи за правителството (конфиденциално е какво)… и така стартира пътя на Арго. 

Фокусират са над всякакви решения, свързани със Sitefinity като имплементации, SEO analysis, performance analysis, провеждат трейнинги по цял свят онлайн и на място и сертифицират програмисти за Sitefinity. 

В момента работят по много значим проект на СЗО, пряко свързан с борбата срещу Covid-19

Засега не могат да разкажат за него повече. Конфиденциален е.

първият клиент

“до голяма степен компанията се самосъздаде. По-скоро пазарът проучи, изпита и избра Арго, отколкото обратното.“

Вероника помни първия клиент, който се е доверил на двама души екип с думите:

“Знаеш ли… има много други фирми, които ще направят този проект, но ти приличаш много на мен преди години – с хъс и желание да промениш света. Да го направим!”

стартират без капитал

„Изключително любопитна е разликата между какъв капитал е ‘бил необходим’ и ‘откъде е дошъл’. Ще започнем от лесното – капитал така и не е идвал. Гордеем* се с това, че от ден 1 компанията е изцяло самоиздържаща се.

Но на по-комплексния въпрос – ‘Какъв капитал е бил необходим?’ – истината е, че не знаем. Не можем да не признаем, че на моменти свеж капитал би подпомогнал растежа. Възможностите пред нас винаги са били повече отколкото имаме капаците да поемем. За това и има звездичка на ‘гордеем се’ по-горе. Напълно признаваме, че няма нищо лошо в това да бъде използван инвеститор, за да оползотворим потенциала си на максимум.“

отляво надясно: Анелия (software dev.), Христо (delivery manager), Евгения (front-end dev.) Владислав (quality assurance engineer), Вероника (cofounder & CEO).

“семейният бизнес“

или какво е да работиш с част от семейството си. Екипът на Арго са 7 души в момента като Вероника, Евгения (front-end dev.) и Христо (delivery manager) са две сестри и брат.

„Никога не сме крили факта, че фамилия Милчеви е в основата, но и не го афиширахме в началото. В България това все още носи негативен смисъл (останала от миналото грозна дума “шуробаджанащина”). Всичко обаче се преобърна в нас, когато осъзнахме колко много световно известни компании са семейни, като Walmart, Volkswagen, Mars, и т.н.  Дори най-големия имплементационен партньор в света (на име American Eagle) за Sitefinity е изцяло семейно-основана компания и все още се държи от фамилия Сваначини.“

„Да работиш със семейството си има предимства и недостатъци:
Основния от плюсовете е лоялността и клиентите го знаят.
Основния от минусите пък е точно каквото се очаква – неизбежното смесване на личното с професионалното. Като по учебник :)” споделят те.

за хоум офиса

споделят, че дори им се е повишила продуктивността. Споделят, че винаги са насърчавали дистанционната работа. Член на техния екип е прекарал почти цялата 2019та, работейки от Бали и Тайланд. Искали са целия екип да поработи от друго място тази година, но уви…

Разбира се усещат и лек дефицит в чисто човешката комуникация. Стараят се да го покриват доколкото е възможно с една идея по-дълги сутрешни срещи, в които си оставят повечко време за разговор. Имат и идеи за виртуален тийм билдинг, игри и т.н. 

полезни платформи, които ползват сега

„Единственото, което като че ли се случва да използваме по-често от стандартния си инструментариум е Loom – app за screen & voice recording. Позволява лесно обяснение на неща, които се случват ‘само на моята машина’ и донякъде замества „Ела, Ела да видиш.“ :))“

за срещи с клиенти ползват:

Zoom
GoToMeeting
Google Hangouts

за вътрешни процеси и документация:

Notion

project management:

Microsoft Teams
Azure DevOps
Trello

за споделяне на файлове:

WeTransfer
Mega
Google Drive

за отпуски:

Timetastic

докато са вкъщи…

Екипът им има разнообразни хобита – запалени бегачи (с амбиции за ултрамаратони у нас и по света), геймъри, фотограф, сърфист и дългогодишен сноубордист.

„Бегачите при нас залагат на упражнения у дома със собствено тегло или т.нар калистеника и слушане на подкастове, гледане на видеа.“

Препоръчват горещо видеата за рекорда за скоростното преминаване на Ком-Емине от Божидар Антонов и екип: Зимна Одисея и летен преход.

Споделят, че е изкушаващо да поспиваш до късно, но така се губят навици.

Препоръчват да си оставяте по 1-2 часа, в които да учите нещо ново. Те избрат Duolingo за езици, Storytel за слушане на аудиокниги и някои от тях дори са се запалили по кулинарните курсове в Masterclass.

„Махайте пижамите и се обличайте както за работа. Насърчавайте видео разговори с екипа и клиентите, за да имате стимул да сте във вид :)“