Въпреки звучното си италианско име Ардуино не е красив момък, а електронна джаджа, чието призвание е да вдъхва живот на неодушевени предмети.

Ардуино представлява платформа за създаване на интерактивни предмети, която позволява дори на хора неинженери да се занимават с роботика като хоби или по-задълбочено. Тя е основана на входно-изходна платка, която разполага с вграден микропроцесор и датчици, програмирани да отчитат различни условия от заобикалящата ги среда. Датчиците са свързани към задвижващи механизми и, когато забележат, че в средата има определена промяна, например станало е по-тъмно или е произведен определен звук, изпращат импулси до движещите механизми и предметът реагира. По този начин дори и най-статичният предмет може да се поразкърши, да засвети и/или да издава звуци.

Средата за програмиране на Ардуино е близка до езика Processing/Writing и работи под различни операционни системи. Всъщност платформата е разработена с образователна цел и именно по тази причина не изисква кой знае какви познания по програмиране, роботика или електроника, за да си поиграе човек с нея.

И, ако вече ви се е приискало да програмирате пантофите си сами да идват, когато отворите вратата, или да светвате крушката с щракване на пръсти, почакайте да чуете добрата новина – Ардуино е създаден изцяло с отворен код, което го прави абсолютно достъпен за всички робоентусиасти. Open source-ът позволява постоянно развитие на технологията и създаване на прототипи с безброй приложения.

Освен всичко друго зад Ардуино стои и силна коуъркинг общност от хора, готови да помагат с идеи и разработки.

Тихомир Недев е един от талантливите обитатели на betahaus | sofia и спец в създаването на прототипи с Ардуино. За него програмирането на роботи е игра за големи и за да предаде знанието си на повече хора, съвместно с betahaus е подготвил Работилница за Ардуино.

Работилницата ще се проведе на 16 декември (понеделник) със старт 19:00 и ще продължи 3 часа. По време на занятието Тихомир ще ни запознае с историята на Ардуино, приложенията му, програмирането и работата с платформата. Най-интересната част естествено е практическата. Идеята на работилницата е да поставим основите на това да правим собствени интерактивни инсталации, роботи, новаторски музикални инструменти, автоматизирани системи или игри. Ще се научим да работим със сензори, мотори, звуци и ще разберем как да управляваме и усещаме заобикалящата ни среда, например така:

Ако и на вас ви харесва да свързвате жички, да съживявате предмети и да мислите с ръцете си, сте добре дошли на работилницата. Самият курс струва 50лв за 3 часа като ние осигуряваме оборудването, което после можете да закупите.

Sell Tickets through Eventbrite

Доплащането е съответно:

40 лв за:

• Контролер Olimexino 32U4

70 лв за:

• Контролер Olimexino 32U4

• 1 серво мотор

• 1 развойна платка

• 1 потенциометър

• 1 пиезо датчик

• 2 светодиода

• 1 фоторезистор

• 1 бутон

• резистори