Анна Симеонова е графичен дизайнер, израснала, живее и работи в София, а от 1 месец е и постоянен обитател на betahaus. След като завършва магистратура „Плакат и Визуална комуникация“ в Националната художествена академия, Анна работи в няколко рекламни агенции и създава корици на книги за различни издателства. В момента изцяло е преминала на свободна практика, а със своите плакати взема участие в редица изложби. Анна има няколко приза вече, а през 2004 печели престижната награда Young Artist Award на „Cité Internationale des Arts“ в Париж. Нейни работи можете да разгледате на annasimeonoff.com.

Приятно ни е да ви запознаем с Анна:

Разкажи ни за някой от личните си проекти?

В момента работя върху корицата за книга на един испански автор. А по принцип подготвям по-мащабен проект свързан с театрални плакати, но ще го запазя в тайна… По-нататък ще разберете за него. Имам и идея за мой бранд за тениски в лимитирани серии, която също е в процес.

Какво му липсва на един типичен БГ плакат?

Липсва му силният визуален виц. А вицът всъщност трябва да е основата на плаката. Липсва, защото често се обръща повече внимание на предпечата, а не на силната идея. А и рядко плакатите се правят от професионалисти.

Как би развила плакат културата в България?

Ооо, това е много дълъг разговор. Ако мога бих направила така, че по улиците да има повече авторски плакати. Ако повечето клиенти не си поръчват просто снимка с надпис на собствените си идеи, а истински плакат, посланията на кампаниите им ще достигат по-пълноценно до повече хора. Защото плакатът има силата да въздейства и да провокира, а не само да информира. Другото е просто снимка с текст или просто едно информационно табло.

Бих искала да има повече истински плакати – а това зависи много от културата на „клиента”, който е време да се довери на хората, които са наясно с тази територия. В България има много добри плакатисти, които нямат възможност да покажат идеите си. Бих действала в тази посока – да се създадат повече възможности за излагане и предлагане на авторски плакати.

Как се отразява betahaus и коуъркингът на твоето работно ежедневие и на теб самата?

Интересно. Става точно това, което е целта на betahaus – запознаване с нови хора и откриване на нови възможности. Отворена съм за всякакви колаборации, интерпретации и манипулации :).