карантина,coworking

Сашо, съосновател и CEO на beta, Роси и кучето им Сива продължават да са в Банско. Тях там си ги хвана началото на карантината…

“агнета на заколение“

с: Карантината в Банско дойде изневиделица, но беше според нас с Роси и според преобладаващото местно мнение важно да се случи. По-притеснителното, обаче, беше, че оставиха около час-два време от обявяването до налагането на карантината. Това позволи на голяма част от гастролиращия персонал да се изнесе бързо към родните си градове и, разбира се, да спомогне за разпространението на вируса в цялата страна. 

Сега след като приключи и минахме към “нормалното” извънредно положение като че ли нищо не се промени. Всички спазват доста чинно препоръките и наредбите и не се противопоставят както един познат каза като “агнета на заколение”. 

какво правите по цял ден?

с: Кратката версия: работим, домакинстваме, учим, майсторим и най-вече разхождаме СИВА. – (колко пъти на ден?) – Е как, сутрин-обед-вечер. Това, ако го нямахме, щеше да е много по-трудно. 

честно казано нищо не ми липсва…

Изключително интересен психологически експеримент е социалното дистанциране и дори изолация. Човек има много повече време за себе си, а не както обикновено за всички други преди това.

повече време за какво?

с: В работен план: Да си мисля повече за стратегията на betahaus. Да рефлектирам върху постигнатото и предстоящото. Да си оправя един куп екселски модели на спокойствие. Да мисля по-дълго и по-спокойно над нещата. Сега е време и за две основни промени: 1. корекции или разкарване на неща, които очевидно не са работили преди, но не си имал време да ги разнищиш и 2. подготовка (стратегическа и оперативна) на проекти, които са били in the pipeline, но за които също не е стигало време. Тези две неща биха дали летящ старт след като епидемията се овладее и нещата потръгнат отново нагоре.

В личен план: да обърна повече внимание на близките си, макар и от разстояние. Нещо за което винаги се упреквам, че не намирам достатъчно време, а е може би най-важното. 

„работна хигиена“ или бачкане, когато се сетиш?

с: Когато ми падне – такава ми е по принцип работната хигиена и точно тази свобода ме прави продуктивен. Може понякога да свърша нищо с дни, но идва 1 ден, в който изривам повече отколкото, ако бях седял цяла седмица по 12 часа. 

Noise cancelling слушалки.

е съветът на Сашо за всички, които работят от вкъщи.

книгите на нощното шкафче и друго за четене?

с: В работен план “чета” най-вече цифри в ексел и най-вече прогнозиране на парични потоци. 

В личен план използвам момента да наваксам с магистратурата по бизнес администрация, която правя към Шефилдския Университет и чета основно специализирана литература – corporate finance, international business strategy и др. Все вълнуващи неща. 

Другите книги, които ми стоят на нощното шкафче са по-скоро зимни, планински: Skiing The Balkans, Avalanche Handbook и автобиографията на Петер Хабелер. 

филми, сериали и подкасти за препоръчване?

с: Сериали: Mind Hunter, ZeroZеroZero

Филми: Jojo Rabbit, Parasite, The Gentlemen

Подкасти: Freeconomics, Radio Lab

Платформите и апликациите, които Сашо ползва в момента, за да бъде по-свързан са Google G Suite, Zoom и Slack.

как ще се промени според теб предприемаческата среда?

с: Според мен тази криза ще бъде огромна цедка. От младата и все още крехка стартъп екосистема който изплува, има потенциал да стане много по-силен и да се превърне в един от големите играчи в сектора си. В кризата според мен ще затворят много бизнеси – и стойностни и не толкова, но по-важното според мен е, че тези, които оцелеят, ще са бъдещето на икономиката ни дори нищо чудно да се изплува някой друг български еднорог. 

От друга страна ще има голямо преразпределение на талант, което е много здравословно не само за екосистемата, но и за цялата икономика. Много опитни кадри и умове, ще сменят работа, поприще, компания, което ще доведе до трансфер и споделяне на знания и умения в много сектори. Мисля, че това е по-добрият и по-устойчив вариант за развитие на местната икономика: да гледаме навътре, а не навън. 

Същите тези неща важат и за нашия сектор на споделените работни пространства. Очакват ни вълнуващи времена.

карантина,coworking