много хора, които гледат към камерата

Всички сме чували репликата, че човекът е социално животно, но често толкова сме свикнали с някое твърдение, че дори не обръщаме внимание на това, което се съдържа в него. А именно, че наистина, в природата на човека е заложено да търси връзки и взаимоотношения с други хора, които споделят сходни интереси и желания. 

Защо всъщност социалните взаимоотношения са толкова важни? В тази статия ще разгледаме позитивните аспекти от влиянието на общността върху човека и как споделеното пространство ни помага да се възползваме от позитивите на това да сме част от общност. 

1. чувство за принадлежност

Бидейки част от група ни дава чувството, че сме част от нещо по-голямо от нас самите и намираме по-висша цел на съществуването ни. Да намерим други хора с подобни цели и виждания за света като нашите ни дава спокойствие, че колкото и да ни се струва странно това, което искаме, ние винаги ще бъдем разбрани от някого и ще бъдем подкрепени. Например, много хора не биха разбрали нуждата на някой да напусне стабилната си работа и да основе фирма или да бъде самонает, защото това значи липса на сигурност, но тук в betahaus е лесно да намерим хора, които вече са извървели този път. Лесно можем да потърсим както съвет, така и подкрепа и разбиране, а не учуден поглед. 

Жена седнала на стол с гръб към камерата и лице към планината.

2. влияние

Тук посоката на влияние много зависи от групата, от която сме част и затова е много важно да внимаваме дали се оставяме лесно да се водим от мнението на другите. Ако общността е здравословна, пълна с хора, които са мотивирани да се развиват, влиянието им върху нас самите ще бъде полезно. Ще можем по-лесно да се откажем от лоши навици и да изградим полезни такива, както и ще можем по-лесно да се впуснем в начинания, които ни се струват предизвикателни.

В случай, обаче, че групата ни е изградена от повече хора с лоши навици, без особен интерес за развитие и с ниска самооценка, тези разбирания ще се прехвърлят и на нас. Тогава, колкото и да се опитваме да излезем от порочни навици и нездравословно поведение, винаги ще ни се струва невъзможно.
Вярвам, че общността в betahaus влияе позитивно на амбициите на нашите обитатели, но също така показва един здравословен баланс между работа и социален живот.

събитие с хора на тераса и гледка към София

3. споделяне 

Неслучайно се казва, че споделената болка е половин болка, а споделеното щастие е двойно щастие. Емоциите понякога могат да бъдат тежко бреме за сам човек. Затова когато имаме хора около нас, на които можем да споделяме както добрите, така и лошите моменти, не само че се чувстваме разбрани, a дори ни помага да намалим стреса в организма. От друга страна, освен емоции с близката ни група, можем да споделяме идеи, преживявания и дори посока в бъдещето.
Пример за това са две наши обитателки, които започнаха като дизайнери на свободна практика и лека-полека обединиха сили, и станаха бизнес партньори. Сега не само че имат наети хора в тяхната фирма, ами си имат и собствен офис на betahaus Шипка. Да, говоря за Ани и Марина <3 

млади дами, които са бизнес партньори

4. учим

Важна част от общността е размяната на нова информация и затвърждаването на вече научени неща. Ние се стараем да поддържаме този поток от информация с редовните закуски, на които каним интересни хора с различни професии да споделят своят опит и знания в различни сфери. Извън нашите събития неведнъж съм виждал обитателите ни да си споделят информация за семинари, лекции и тн и заедно да ходят на тях. Аз лично, по този начин, се озовах на много интересно дизайн събитие организирано от мелба.  

събитие с много хора, които гледат видео стена

5. по-голям шанс за успех

Персоналните ни взаимоотношения често излизат извън тези граници и се прехвърлят в професионалната среда, затова е важно да сме част от здравословна общност, която се развива. Немалко работни места изискват препоръка или референция от друг човек, или работодател и в този случай добри персонални отношения могат да са ни изключително полезни.
Един перфектен пример за това е Веселин, който строи уебсайтове и лека-полека започна да работи по сайтовете на няколко наши обитатели – karavani.bg и фотографите Ваньо Димитров и Александрина Мавродиева. 

хора гледат аквариум с рибки

Накрая, искаме да благодарим на нашата общност. За нас е удоволствие, че партньорствата и приятелствата, създадени на нашите локации и събития излизат извън границите на coworking пространството и се пренасят на персонално и професионално ниво. 

Голяма част от развитието на общността зависи от community management хората в екипа ни, но нещо по-важно от нашата намеса е приемствеността на хората, които идват да работят при нас. Няма значение колко яко събитие измислим ако хората в общността ни не изявят желание да излязат от комфортната си зона, да отделят част от времето си и да дадат шанс на привидно непознати хора да станат техни приятели. 

С благодарност към цялата betahaus общност!
Пожелаваме си много готина 2024 година и един куп чудесни събития с вас <3