[:bg]“Гости в блога” е рубрика, където селектираме интересни хора от различни сфери на дейност. Те споделят за вас разнообразни, любопитни и полезни теми, пречупени през гледна им точка и опит.

пробвай coworking в betahaus


Напоследък стана доста популярно малки и големи бизнеси да работят основно с Instagram звезди, които имат стотици хиляди последователи. Въобще работата с influencer-и стана много популярна и масова практика.

Е, мисля е хубаво да се замислим „Нужно ли е да даваме „х“ пари на някого, който да публикува снимки или статии за нас?“
Повечето пъти платеното съдържание се набива на очи и всеки го избягва, така че нека погледнем от друг ъгъл възможността за работа с влиятели. Не бива да се ограничаваме – понякога е полезно да мислим на дребно.
Тук е хубаво да отбeлежим, че не става въпрос за fake influencer- и, каквито напоследък има в Instagram. Повече за тях писаха съвсем наскоро от The Next Web – препоръчвам да хвърлите едно око.

  • Кои са „Влиятелите“ или така наречените Influencers?

Това са хора с профили в социални мрежи, които могат да вдъхновят публиката си и да я накарат да предприеме конкретно действие. Отново уточнявам – те не са знаменитости и не са сред най-известните звезди на YouTube или Instagram.
Броят на последователите може да варира. За всяка сфера е различно, може да са 1000, 5000 или пък 100. Не е важен броят, а релевантността – до колко те са експерти в тяхната сфера. По-добре е за вас, ако вместо с един човек, който има 10 или 20 000 последователи, работите с няколко, които могат да достигнат правилните хора по правилния начин.

  • Кой е правилният начин?

Никога не поставяйте думите на човека, оставете го сам да изрази своето мнение. Очевидно ви харесва, щом иска да работи с вас без да получава заплащане.
Потребителите се доверяват 10 пъти повече на приятели, познати и хора, които уважават, отколкото на брандове или марки, които просто пускат реклами. Оставете хората, с които работите да бъдат автентични, техните последователи ще започнат да харесват и вас.

  • Бранд <-> Влиятел

Тук отношенията са двустранни – Human 2 Human. Не се отнасяйте с тези хора, все едно, че са ваши служители. В момента, в който започнете да го правите, магията изчезва.
Направете по ваш избор някакъв onboarding процес, с който да ги приветствате – нека се чувстват като част от вашето семейство!
Не плащайте – в момента, който започнете да давате пари, макар и малко, човек започва да работи заради тях, а не заради усещането и емоцията, която му носи работата с вас. Разбира се, направете план какво бихте могли да предоставите за човека – безплатен мърч, билети до ваши събития, тестване на продукти – нещо ексклузивно.

  • Как да ги ангажирате?

Започнете с малки задачи. Ако нямате нищо за споделяне в дадения момент и оставите човека да ви чака 3 или 4 седмици, вече ще е късно. Много вероятно е той или тя да са забравили какво е било усещането да са част от вашия екип и да помагат на вашия бранд. Така че – малки задачи още от самото начало.:)
Изградете специална общност!
FB групите например са чудесни за това. Напрaвете скрита или секретна група, където само определени хора получават информаця и новини от вас. Ние от HackBulgaria можем да се похвалим с вече голяма Алумни общност.

Нашите курсисти, които са завършили обучение при нас и искат да получават новини от нас, доброволно се включват в нея. За тази общност винаги правим отстъпки от платени курсове, събития – наши или на партньори; организираме и специални събития. Ей такива неща, които могат да зарадват хората отсреща.

  • Къде да намерите влиятели за вашия бранд?

Това е много специфичен въпрос, зависи какъв е вашият сегмент. По-долу има няколко успешни примера като най-важното тук е да избирате внимателно хората, с които ще работите. Потърсете тези, които сте видели, че вече работят с различни брандове и най-вече имат собствено мнение.
Веднъж след като сме интерактвали с някого и сме го ангажирали с нас, след което той ни е харесал е много по-лесно да го потърсим отново. Тук вече говорим за т.нар. „brand advocates“, които са по-различен тип влиятели. Те са хората, които вече са изпробвали вашия продукт или услуга, харесали са го и с радост ще споделят за него с приятели и познати.
Помислете има ли хора, които често споделят вашите постове, четат всеки ваш бюлетин? Ако имате такива свържете се с тях, кажете им „Благодаря ти!“ и направете жест за тях, със сигурност те сами ще споделят. Правилата от по-горе важат и тук – важното е да създаваме общност.

  • Има ли почва у нас?

Добри хора споделиха статистики за техните кампании, отбелязвам за всички не е дадена нито една стотинка. Резултатите какви са? Само вижте 🙂
Една супер успешна кампания от блога на PolinaSofia e играта направена с Braun. Поли пише за lifestyle и споделя за продукти, които тя самата харесва.

Както се вижда само с органичен reach, без да се спонсорира публикацията е достигнала изключителен брой хора.
Следващ успешен пример, който мога да посоча е курс за родители, за който организаторите от On-Ed работят с Мадлен Алгафари. Тя е техният „влиятел“ за кампанията, като помага за промотирането. А стастистиката сочи:
-> 92 000 родители отишли на landing page-a за курса;
-> 14 100 от тях са се записали за уебинар по темата.
Ето още един хубав пример, където клиентът е доволен от обслужването и всичко се случва по много естествен начин.

Радостина от radostna.com прави камапния за Coffero, която има чудесни резултати.
-> 1.2 k Sessions, 935 users за период от месец след публикацията;
-> 122 лайка в инстаграм поста;
-> 1112 виждания на видеото от кафето, което е част от кампанията.
Това са само част от многото примери, които са успешни и работят. Работата с влиятели определено помага; ние все още не сме я заложили в нашата стратегия, но пък работим в тази посока. 🙂
А вие работите ли с влиятели – ще се радвам да разкажете за вашите кампании, нека повече хора видят, че и по нашите ширини може.:)


Тони се занимава с маркетинг и събития в HackBulgaria. От 3 години е в сферата на комуникациите и маркетинга. Интересува се от образование, социално педприемачество и digital света. Обича джаза и простите неща.[:]