[:bg]“Гости в блога” е новата рубрика, в която искаме да се включват големи имена от различни сфери на дейност, които да споделят интереси, опит и мнение по актуални теми.


“Светът на въображението е там където, всичко за което мечтаеш е възможно но всъщност нищо не се случва.” (8, The Educated Imagination, Northrop Frye). Не ви ли напомня на човек пред компютъра си у дома – с целия свят на един клик разстояние, но седи неподвижно захласнат на стола си? Дигиталните платформи са създадени като израз на развито въображение което е в конфликт със собственото си съвремие. Тъй наречените визионери, вадят изводи от миналото, планират бъдещето до най-малкия детайл но са винаги неудоблетворени от темпото на настоящето. Те се превръщат в жертви на образованото си въображение.“

“Илон Мъск за цар и кризата на идентичност”

 
На края на миналата година, приземяването на Falcon 9 и успеха на SpaceX роди кампания наречена “Илон Мъск за Цар”… на Марс. Оказва се, че талантът на един визионер се крие и в това, че не ни позволява да го наричаме с едно единствено име. Малко хора са успявали наистина да уточнят дейността на Стийв Джобс в Apple. Почти никой през 30те години не би могъл да предположи, че Роналд Рейган актьорът може да бъде и президент. Илон Мъск участва в създаването на дигиталната платформа за плащания PayPal. Въпреки, че не е инженер, се твърди, че е “направил ракета която може да се използва многократно” както и електрическата кола Тесла. Сега се твърди, че може да бъде и цар на Марс.
Визионерите се разпознават по тази тяхна дарба – умело да създават илюзията на многоличност и многочисленост. Както в първата статия на темата, отново ще цитирам Фрай, който също е забелязал нуждата на визионера да си мени облика. Той твърди, че всеки, който комбинира превъзходството на въображението с осъзнатостта на образованието, живее с “нуждата да търси процеса на загубата и възвръщането на идентичност (30)”. В голяма част от случаите, този цикличен процес се изразява в това да менят професии, да сменят партньорите си или да участват във всевъзможни социални кръгове из цял свят. Илон Мъск е добро превъплъщение на този начин на живот, както много други ‘идоли’ в модерно време.
Визионерът има разнообразие от лица и умее да създава възможности последователите му да развият собствени като градят различни реалности и за себе си. Един подходящ пример за това са дигиталните платформи, които доминират голяма част от социалното ни битие.
визионер, дигитален

“Места” като Фейсбук, Туитър, Тиндър, Инстаграм и други, за които много е писано и от много по-квалифицирани хора от мен, са начини визионерите да споделят нуждата си да търсят този “процес на загуба и възвръщане на идентичност”.

Давам пример – преди три дни, жената която озвучава SIRI ме добави в Туитър. Настроението ми цяла седмица беше повдигнато и не намерих начин как да обясня причината на баба ми. Според нея, тази реалност не съществува.
Според баба ми, всяко плащане през PayPal са “пари на вятъра”.
Друг пример, в който повечето жени може да се разпознаят, мъж ти пише във фейсбук, но като те види на живо не смее да те погледне в очите. Двете реалности имат различни правила.

Визионерите са си заслужили титлата – disruptors. В груб превод, “разкъсвачи” или “нарушители” които буквално успяват да разкъсат възприятието ни за реалност на две, на три или повече парчета и версии.

Има и още една впечатляваща за мен дигитална платформа (може да се каже), която масата хора често пренебрегват защото тя не е за всеки. Тя позволява между 8,000 и 12,000 “постове”, тъй наречените patches, от около 1000 “юзъра”, или контрибутори, във всяко обновяване. Лайнъс Торвалдс, създадетелят на отворената операционна система Линукс, за която става въпрос, е женен от 20 години за Финландска медалистка по карате и, при първото си посещение в Силицилевата долина, почва работа и остава в една и съща компания в период от седем години. Той е един от малкото модерни визионери които са видимо постоянни. През 2012, няколко списания, включително престижното издание Forbes, го прокламираха “The King of Geeks”. Като Мъск, още един цар визионер, който владее без много много да се отделя от компютъра си.

Може да се каже, че визионерите скоро ще са способни и да изградят изцяло нова реалност на мястото на старата.

През Март тази година, вестникът “New York Post” публикува статия която смело твърдеше, че Oculus Rift, продукт със способността да те откъсне от реалността, представлява бъдещето на мастурбацията. Възможно ли е едно от най-интимните активности на въображенито ни, да бъде откъснато от реалността чрез технологиите? Ако се премести в друга реалност, защо не?
Визионерите допринасят към реалността като се отдават на поддръжката на процеса на губене и възвръщане на идентичности. Резултатът от проектите им е разкъсване на традиционната реалност с която масата хора са свикнали и внадряване на концепции против очакваното.
Разпознават се и по нуждата им да привличат повече и повече хора към проектите си, осъзнавайки, че реалността не е реалност ако няма кой да вярва в нея. 97% от собственици на Tesla, очакват, че и следващата им кола ще бъде Tesla. При очредяването му, Linux е представлявал само около 10, 000 реда код. Вариантът който съществува в момента, е над 15 милиона реда. В Q1 на 2016, Apple постигнаха рекорд с продажбите на iPhone – почти 75 милиона телефона за периода. За потребителите на Фейсбук, Туитър, Тиндър и сие да не говорим.
Вчера, баба ми за първи път продаде нещо в Etsy и стъпи, поне за малко, извън традиционната си реалност. За малко, беше в реалността на някой визионер.


Моника Георгиева е ръководител на творческата организация Klaxon Press и маркетинг директор в Kanbanize. Завършила е литература и семиотика в University of Toronto в Канада и разказва истории на свободна практика. Вярва в призвания, прозрения, малките неща и силното кафе.
 [:]